Под 30% от тях биват разкрити от полицията

Около 100 кражби стават всеки ден у нас. Това сочи статистиката на МВР, цитирана от в. "Сега". 

През януари са извършени 2905 кражби, месец по-късно броят им е нараснал до 3194, а през март са били 3205. През април се наблюдава спад до 2859, а през миналия месец се качват леко до 2943.

Това са най-масовите престъпления, чиято разкриваемост е отчайващо ниска. На годишна база МВР отчита, че в малко над 1/3 от случаите се стига до извършителите. В месечната статистика обаче нещата изглеждат още по-зле. 

В първия месец от годината полицаите са разкрили 793 случая, или 27,3%. През следващите отчетни периоди ситуацията не се подобрява - февруари (24,9%), март (26,5%), април (22,6%), май (22,9%).

Кражбите на коли също не са пренебрежими. По данни на статистиката всеки ден поне 10 собственици се разделят с автомобила си. Тяхната разкриваемост е още по-ниска. Например през миналия месец са разкрити едва 6,5%, или 20 посегателства, от общо 309 регистрирани. Месец по-рано разкриваемостта е била 4,1%. 

Виж още: МВР: Внимавайте каква информация споделяте в социалните мрежи 

Все пак статистиката отчита, че за същите месеци са разкрити и стари кражби - през май те са 34, регистрирани по-рано, а през април - 27.

От години МВР обяснява, че трябва задължително да се промени Наказателният кодекс, за да му позволи разследването на тези престъпления, защото сега много често крадците се измъкват с твърдението, че са отнели колите само за да се повозят. 

Висока е разкриваемостта на убийствата, става ясно от данните. През януари са регистрирани 20, а разкритите са 14. Месец по-късно разкриваемостта е 86.7%, а през следващите - март (66,7%), април (81,8%), май (88,9%). 

Ниското качество на разследването в МВР отдавна е повод за много критики и от страна на прокуратурата. В годишния си доклад за 2015 г. от държавното обвинение записаха, че "основен фактор, затрудняващ качественото провеждане на разследванията, е недостигът и неравномерното разпределение на квалифицирани специалисти, на които да се разчита за изготвяне на експертизи по наказателни дела". 

Виж още: Oколо моловете стават най-много кражби

Съвсем наскоро главният прокурор Сотир Цацаров каза, че новопостъпващите разследващи полицаи трябва да минават поне през 6-месечен практически курс, преди да започнат работа.

Източник: в. "Сега"