Консерваторите на премиера Рахой спечелиха изборите, но нямат достатъчната подкрепа да съставят сами правителство

На фона на референдума във Великобритания за излизане от ЕС в Испания се проведоха парламентарни избори. Партията на премиера консерватор Мариано Рахой спечели 137 места в 350-членния Конгрес на депутатите, показват данните от обработените протоколи. 

Този резултат обаче е недостатъчен за Рахой да състави собствен кабинет, затова консерваторите ще трябва да търсят съюзници, с които да сформират правителство. 

На второ място с 85 депутати е социалистическата партия, на трето коалицията "Унидос подемос" със 71 места, а на четвърто - центристите от "Сиудаданос" с 32.

Вариантите за нов кабинет

Консервативната партия сега се представи по-добре и получи повече депутати, отколкото през декември, но все пак недостатъчно за самостоятелно управление. Досегашните ѝ опити в това отношение се провалиха. През следващите седмици се очакват нови трудни преговори за формиране на управляваща коалиция.

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция може да продължат седмици, отбелязва Ройтерс. Евентуален съюз между "Народната партия" и "Сиудаданос" ще осигури 169 депутати, тоест седем по-малко от необходимия минимум. Теоретично двете партии биха могли да привлекат шест места от регионални партии от Страната на баските и Канарските острови.

Виж още: Испания ще се стреми към "съвместен суверенитет" с Гибралтар

Преди гласуването Рахой предпочиташе широка коалиция със социалистите, която би имала 222 депутати и би била достатъчно стабилна. Но лидерът на социалистите няколко пъти е отхвърлял такъв вариант. Вчера обаче той каза, че ще постави социалистическите депутати "в служба на общия интерес".

При този развой на събитията предвижданата от анализаторите лява коалиция между социалистите и "Подемос" става невъзможна. Така реално отново не става ясно какво ще е бъдещето на страната.

Несигурност след повторните избори

Испания е без истинско правителство от изборите през декември, когато сривът в подкрепата на традиционните партии доведе до задънена улица. Новото поколение лидери търси мащабни реформи, които да се преборят с проблемите на трудовия пазар и образователната система. Според Рахой с връщането на растежа в икономиката след 5-годишен спад, страната не трябва да рискува с експерименти.

Избирателната активност на парламентарните избори в Испания в 18 ч. местно време е 51,21 %. Тя по-ниска, отколкото по същото време при гласуването през миналия декември - 58,22%.

По-ниската избирателна активност бе очаквана след продължилите шест месеца безплодни преговори между партиите и предвид началото на летните почивки. 

Който и да е следващият премиер на Испания, той ще бъде изправен пред сериозни проблеми - страната е на второ място по бюджетен дефицит в еврозоната, а безработицата надвишава 20%. 

Източник: БНТ