Столичната полиция отчете, че за първите осем месеца са се увеличили измамите, престъпленията с наркотиците, джебчийските кражби и хулиганствата

Директорът на СДВР Младен Маринов съобщи на пресконференция, че крадците се съсредоточават на места, където има големи търговски вериги, молове, магазини, както и чужденци. По думите на директора най-голям дял на престъпленията е отчетен при кражбите – 62,4% от всички престъпления на територията на столицата. 

Критичните зони за кражби в столицата са в кв. "Кръстова вада", "Младост", "Полигона", района около МОЛ Сердика, района около МОЛ София, района около Южния парк, Студентски град. Това съобщи на пресконференция директорът на СДВР Младен Маринов.

Най-много грабежи пък стават в "Дружба" 1, "Люлин" 8, Люлин 10, бул. "Кн. Мария Луиза", "Разсадника-Коньовица", бул. "Сливница", "Младост" 1.

На 100 хил. жители стават по 1431 престъпления. Най-голям дял от престъпленията заемат кражбите, следвани от престъпления спрямо МПС. СДВР регистрира спад от 25,1% на грабежите през 2014 г.

Запазва се тенденцията за домови кражби и кражби от МПС, но благодарение на ресурса, който полицията влага, няма увеличение, увери директорът на СДВР. 

За сметка на това разкриваемостта им е 34,1%.  Маринов заяви, че през август в сравнение с миналата година има положителни тенденции на повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Той посочи, че има 9 разкрити убийства за 2014, от 11 регистрирани. 

Помолени да коментират дали има лидери на групи, които разпространяват наркотици, от СДВР отговориха положително. Проблемът било, че това е латентна престъпност. "Борбата с наркотиците продължава. Най-честите места за разпространение на дрога са питейните заведения и в районите около училищата. Предприели сме кампания в училищата за разясняване на последиците от употребата на наркотици. Интересът към програмата е много голям", заяви Младен Маринов.

Директорът на СДВР обясни, че вече има подадени четири сигнала за купуване на гласове, те са получени на територията на София. Единият от сигналите е за кастинг, на който обаче реално се купуват гласове. 

Той заяви, че в рамките на седмица СДВР установява 20-30 незаконно пребиваващи в София. Органите на реда установяват как са стигнали до тук и как са преминали границата. България и София са междинна цел, крайната цел остава Западна Европа, каза Маринов.

От своя страна зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев добави, че миграционният натиск е чувствителен, изцяло сравним със септември-октомври миналата година. Гунев коментира, че гражданите ги интересува много по-малко какво е състоянието на престъпността в страната, а на мястото, където живеят.

"Хората не се интересуват какво е състоянието на престъпността, а какви са проблемите там, където живеят. В дух на прозрачност и отчетност беше разпоредено всички областни дирекции да създадат на страниците си статистика за районните управления", заяви още Гунев.

"Една истинска политика за прозрачност изисква много средства", заяви Гунев и даде пример с Испания, където годишният статистически бюлетин е над 400 страници. По думите му подобен род анализи дават по-голяма възможност за съвместна работа на полицията с организации и институции на местно ниво, особено по линия на превенцията, като например на катастрофи.

"В рамките на тази политика е разпоредено и на другите структури, като Академията на МВР и Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология, да публикуват аналогичен тип отчети и продукти в интернет страницата на МВР, добави още Гунев. По думите му има предложения да се огласят и нормативни актове, засягащи гражданите и техните права, за да могат самите те да се запознаят с тях.

Ще има подобни пресконференции в останалите областни дирекции на полицията, като целта е по-голяма прозрачност и информираност на хората затова какво се случва с престъпността там, където живеят.