Откриха токсични вещества в дрехи на големи производители. Adidas, Nike, Puma и H&M вече са поели ангажимент за съструдничество с Greenpeace за премахване на вредните химикали от продуктите им.

В текстилните изделия на някои от най-големите производители има остатъци от токсични химикали, които при пране се освобождават и достигат до водните басейни. Това става ясно от изследване на Greenpeace, изнесено в навечерието на днешния Световен ден да водата.

Проучването проследява наличието на опасните химикали нонилфенол етоксилати (NPE) в дрехи на различни големи производители, както и количествата от тези химикали, които се освобождават във водата при пране. При попадането си във водоемите, NPE се преобразуват в нонилфенол, който е дори още по-опасен причинител на хормонални смущения, пише dnevnik.bg.

Тестовете на Greenpeace са открили NPE в точно две трети от изследваните 78 облекла на 14 марки. Присъствието им показва, че тези вещества се използват при производството и се изпускат с отпадните води в държавите, в които дрехите се произвеждат.

Съдържанието на NPE е било по-ниско след първото пране при всички изследвани продукти. Най-малко NPE са се отделили при изпирането на продукти на Kappa (9% от съдържащите се преди прането) и G-Star Raw (17%). Най-обилно са изпуснали токсични вещества дрехите на Ralph Lauren и H&M (по 94%), Adidas (90%), Nike и Abercrombie&Fitch (с по 88%).

Резултатите сочат, че с първото пране при половината от тестваните дрехи се освобождават 80% или повече от съдържащите се токсични вещества. Това означава, че замърсяването от текстилната индустрия се случва не само в местата на производство, но и навсякъде, където дрехите се продават и перат. По този начин производителите на дрехи превръщат потребителите в неволни съучастници в замърсяването на световния океан, коментира природозащитната организация.

Нонилфенол етоксилатите не се пречистват ефективно при третирането на отпадните води в пречиствателни станции. Според авторите на проучването в тези съоръжения NPE се разграждат до още по-опасните нонилфеноли.

Това е първото правено някога проучване, проследяващо разликите в количествата NPE в текстилни продукти преди и след изпиране, а резултатите имат важно значение за компаниите производителки и правителствата, които формират политики в тази област, твърдят авторите на доклада.

Някои от компаниите, като Adidas, Nike, Puma и H&M вече са поели ангажимент за съструдничество с Greenpeace за премахване на вредните химикали от продуктите им, съобщава организацията.