"София диша" донесе неочаквани отговори

През изминалата неделя, 23 август, улица "Иван Шишман" бе трудно проходима не само за коли, но и колоездачи, пешеходци и дори домашни любимци. Причината бе четвъртата неделя на фестивала "София  диша". Въпреки тълпата обаче имаше едно цветно колело, което някак естествено привличаше вниманието на минувачите.

Не, Къци не беше до него, готов да забавлява с емблематичния си хумор. И на колелото не бяха изписани крупни суми с безброй нули, а качества и умения. Едно завъртане е достатъчно да ви покаже какво ви липсва и над какво следва да работите.

С вродения си скептицизъм се наредих и аз, просто така, от любопитство - и дали беше чиста случайност или отзад действаха някакви мистични магнити, колелото спря на точното място. За да имаш възможност за размисъл върху това, което ти се е паднало, а не просто да си тръгнеш и да забравиш, че си бил там, получаваш едно картонче.

Tochnost

На пръв поглед безобидна цветна хартийка, която има право. И съзнателно или не, най-вероятно написаното на нея ще остави следа у голяма част от онези, които се осмелиха да предизвикат колелото.

Виж още: Литературната неделя на "София диша"

Темата на "София диша" тази неделя обаче не беше духовното развитие, а градските спортове. Представете си, моля, как се практикува спорт на улица, където ако си изпуснеш телефона, или ще падне в чужда чанта, или в по-добрия случай ще удари някого по крака. За щастие явно организаторите бяха помислили за това.

Улица "Ген. Йосиф. В. Гурко" бе превърната в писта за всички фенове на лонгборда, скейтборда и всякакви други бордове. Акцентът падаше предимно върху лонгбордите, които навлизат все по-шеметно в страната и по света. Всеки, които не е запознат с този спорт, можеше да опита, като за целта бяха предоставени специални модели дъски.

Онези пък, които не бяха привлечени от мисълта да пазят равновесие върху движеща се дъска на колела (или просто не могат), имаха безброй други опции за забавление. Щандове с всякакви малки чудесийки, ръчно изработени неща, които дори въображението ви трудно ще роди, заслужаваха внимание и признание за труда на техните създатели.

Не съм сигурна аз ли бях гладна или заради спортната неделя, улицата бе пълна с лакомства и всякакъв вид здравословни (и не толкова здравословни) изкушения. Заведенията пък се грижеха за навалицата по улицата, като умело я привличаха във вътрешните си дворчета с обещания като "2 = 1" (поръчваш 2, плащаш 1).

Последната неделя на месеца ще донесе и края на фестивала "София диша". Събитието ще бъде на улица "Оборище", а темата е "Музика и танц".

Виж още: Коя бе единствената улица в столицата, където вчера София НЕ можа да диша