Отговорът е: Българският народ, категорични са от Външно министерство. В Москва обаче са на мнение, че основната заслуга и за това е на Съветската армия. Според президента това е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация

МВнР обвини руското министерство на външните работи в подмяна на историческите факти. Острата реакция беше предизвикана от говорителката на дипломатическото ведомство в Москва, според която българските евреи по време на Втората световна война са били спасени от Съветската армия.

Коментарът й беше по повод графити върху паметника на Съветската армия в София с текст "100 години ционистка окупация", които се появиха в края на октомври и вече са изчистени.

Според БНТ инцидентът може да е свързан със 100-годишнината от подписването на Балфурската декларация, с която Великобритания изразява готовност да създаде в Палестина дом за евреите.

Виж още: Денят на спасението на българските евреи

Съдържанието на надписа, чийто автор е неизвестен, беше осъдено и от еврейски обществени организации у нас.

Този инцидент е особено циничен в светлината на това, че в годините на Втората световна война депортацията на евреите от България беше предотвратена благодарение на нашите воини, като по този начин са спасили около 50 хил. души от неминуема гибел, заяви на брифинг говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, като изрази възмущение от "поредното оскверняване на паметника", очевидно бъркайки историческите факти.

Виж още: Евреи предлагат Българската православна църква за Нобелова награда

"Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България", напомниха от българското Външно министерство. В декларацията на МВнР се казва още:

"Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите."

Темата днес коментира и президентът Румен Радев, според когото това е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция, добави държавният глава.

Виж още: Реакции у нас след думи на Путин за кирилицата

По поредния исторически спор между София и Москва по-рано се изказа и външният министър Екатерина Захариева, цитирана от БНТ. Тя изрази недоумение от руския коментар и изрази надежда, че е станало недоразумение, като заяви:

"Нека да припомним историята - опитите за депортация започват 1940 г., '41-ва, '43-та, в началото се спират с много силната подкрепа на българския народ, църква и депутати. Нека да припомним, че тогава Червената армия не е била в България изобщо, и нека да припомним, че за съжаление след 1944-та Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев, част от тях на смърт, самия Пешев - на 15 години затвор."

Аз съм против оскверняване на всички паметници, категорична беше в същото време Захариева. По думите й: "Паметниците трябва да се пазят, така че също не е приятно това и надписа, който са написали. Ние помним историята си. Това е един от най-големите успехи на българските депутати, на българската църква, българската общественост, на българския народ преди всичко."

Според "Уикипедия" антисемитските настроения в Русия в края на XIX и началото на XX век водят до емигрирането на повече от 2 млн. евреи, предимно към САЩ. Въпреки това днес страната е на трето място в Европа по численост на еврейското население след Франция и Великобритания.

Виж още: Путин кани евреите отново в Русия

Източник: БНТ, МВнР