Избирането на Майк Помпейо по предложение на новия президент на САЩ Доналд Тръмп е поредната крачка встрани от затоплянето на отношенията между Вашингтон и Москва

Сенатът на САЩ одобри нов директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Това е конгресменът от Канзас Майк Помпейо.

Помпейо бе избран с 66 гласа "за" при 32 "против" на фона на притесненията, изразени от негови колеги, че той може да разшири следенето или да позволи използване на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

След одобрението на Сената той положи клетва пред вицепрезидента Майк Пенс.

Помпейо застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването - традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на прожекторите на политическата арена, отбелязва Асошиейтед прес и припомня критичните изказвания на президента Доналд Тръмп за изводите на разузнаването, че Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилари Клинтън.

Краен консерватор критик на Русия

Помпейо стана поредната ключова фигура в американския държавен апарат, която заема остра позиция срещу Русия. По време на изслушванията в сенатския комитет по разузнаването той заяви, че Русия агресивно възстановява позициите си в света, обвини я, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на "Ислямска държава".

Помпейо, който е издигнат от едно от радикалните крила на републиканците - "Чаената партия", заема доста агресивни и консервативни позиции като цяло. Според него например Едуард Сноудън заслужава смъртна присъда.

Той също така изразява сериозна подкрепа за програмите за наблюдение и следене на американското правителство, както и за употребата на мъчения при интензивни разпити на заподозрени в тероризъм. 

Затопляне на отношенията с Русия или не точно

Позицията на новия шеф на ЦРУ спрямо Русия допълва изказването на новия военен министър на САЩ - ген. Джеймс Матис, отпреди дни. По думите на Матис "Русия е една от най-големите заплахи за световния ред и конфронтацията с нея е неизбежна". 

Двамата влизат в противоречие с изказванията на президента Тръмп, който говори за стопляне на отношенията с Москва и дори намеква периодично за отпадане или облекчаване на санкциите върху Кремъл. 

Срещу последното обаче застават група сенатори от двете водещи партии, които лансират законопроект срещу възможността Тръмп самостоятелно да вдигне икономическите санкции над Русия. 

Източник: "Гардиън", Си Ен Ен