Излизането на доклада за разследването върху изнесените от Сноудън материали съвпада с излизането на посветения на него филм

Едуард Сноудън не е изобличител, а изменник на своята страна и предател на колегите си. Това е позицията на американския Конгрес, изразена в доклад. 

Докладът представя работата на специална комисия, съставена от двете партии. В продължение на две години тази комисия е проучвала как бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) е успял да изтегли над 1,5 млн. класифицирани документа от защитените ѝ мрежи, какво са съдържали документите и какви вреди е нанесла кражбата им на националната сигурност. Представеният доклад е резюме от три страници. 

В доклада наблягат на това, че огромното мнозинство секретни документи, откраднати и публикувани от Сноудън, са съдържали военни тайни и не са имали нищо общо с личния живот на хората - основната критика, която Сноудън отправя към правителството на САЩ.

Сноудън предостави документите на журналисти, които направиха разкрития за програмите за масово вътрешно следене, започнало след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. Програмите са събирали метаданни за телефонни разговори на милиони американци и за електронна кореспонденция с чужбина.

Виж още: Сноудън: Eвропейските правителства масово подслушвали гражданите си

Малко след това Едуард Сноудън избяга в Хонконг и после в Русия, за да избегне съдебно преследване. Сега има акция, която иска президентът Барак Обама да го помилва като изобличител.

"Сноудън изложи на опасност нашите военнослужещи и хората в Америка. Очаквам той в крайна сметка да се върне в САЩ, където да бъде изправен пред правосъдието заради престъпленията си", заяви Девин Нунес - конгресмен републиканец от Калифорния и председател на комисията, разследвала дейността на беглеца.

Разкритията на Сноудън за събраните от АНС данни за милиони телефонни разговори породиха ожесточени дебати. Много хора изразиха безпокойство за посегателствата над личния живот. Конгресмени и сенатори пък заявиха, че губят инструменти за борба с тероризма.

Всички членове на конгресната Комисия по разузнаването се подписаха под писмо до президента Барак Обама, в което го призовават да не помилва Сноудън.

Филмът и акцията за помилване на Сноудън

Излизането на доклада съвпада с появата на игралния филм, посветен на Едуард Сноудън - "Сноудън" на Оливър Стоун , чиято премиера бе на 9 септември на филмовия фестивал в Торонто, Канада. За света премиерата на филма е на 16 септември - ден след 70-ия рожден ден на режисьора.

Коментар за филма даде и прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, който заяви, че лентата си заслужава да бъде гледана и би била изключително интересна за хората в Европа и Америка. Критиците обаче не са във възторг от филма.

Покрай лентата започна и кампания за връщането на бившия агент в Америка и помилването му. В момента има петиция по инициатива на правозащитни организации като "Хюмън райтс уоч", "Амнести интернешънъл" и Американския съюз за граждански свободи с настояване Сноудън да бъде помилван заради приноса му към родината и да му се позволи позволено да се завърне в САЩ с достойнство.

Подписите си под това искане вече са сложили известни личности като Стив Возняк, Ноам Чомски, Майкъл Мур и Джордж Сорос, а също и холивудските звезди Даниел Радклиф, Сюзан Сарандън, Дани Гловър, Маги Джиленхол, Мартин Шийн. 

Източник: "Клуб Z"