Знаете ли, че във филма на Стивън Спилбърг "Боен кон" главната роля се играе от 14 коня? Ето още снимки и подробности за работата с тях

"Боен кон" (2011) на Стивън Спилбърг не беше удостоен с "Оскар", макар че имаше шест номинации, вкл. за филм на годината.

Струва си обаче да си го припомняме, и то не само по повод на Тодоровден, т.нар. "конски Великден" - празника на коневъдството и конния спорт, който се отбелязва с традиционните конни състезания (кушии) в първата събота от великите пости.

Виж още: Театралното чудо "Боен кон"

Над 100 коня са участвали в снимачния процес на филма, а за обучението им отговарял Боби Ловгрен, работил и по "Воля за победа" (Seabiscuit). Той подбрал треньори от Австралия, Испания и САЩ плюс конегледачи, специалисти по транспортирането, ветеринари и екип, който да поддържа външния вид на животните.

Присъствала, разбира се, и представителка на American Humane Association, която във всеки момент можела да прекрати снимките, ако някое от животните не било в състояние да изпълни поставената задача или имало опасност да се нарани.

В ролята на главния герой Джоуи влизат 14 различни коня

Сред тях е и собственият кон на Ловгрен на име Файндър, който треньорът купил след участието им във "Воля за победа". Именно Файндър играе в най-сериозните сцени, а други четири коня се превъплъщават в неговия боен другар и съперник Топторн. 

Всеки от конете, които изпълняват ролята на Джоуи, бил обучен в определени умения, а еднаквата им външност - белите "чорапки" и звездата на челото - се постигала с грим, полаган по 45 минути.

Любими на конете били масовките с кавалерията

Много им харесваше да препускат заедно, като огромно стадо, беше ни доста трудно да ги спрем, спомнят си от екипа.

Почти всички сцени били заснети с истински животни, но не и епизодът в ничията земя с бодливата тел, която често водела до трагичен изход за конете през Първата световна война.

Отговорникът за специалните ефекти Нийл Корболд създал напълно идентичен макет на Джоуи, който раздвижили с аниматроника: "Можеше да падне на колене, толкова бе реалистичен. Изкопахме 1,5-метрова яма и работихме с четирима или петима кукловоди, буквално заровени под земята."

Изкуственият кон можел дори да пръхти и да клати глава, но за едрия план и в тази сцена бил сниман Файндър, който в миналото е партнирал на звезди като Антонио Бандерас и Дензъл Уошингтън.

"Джоуи" на червения килим за лондонската премиера на филма с режисьора Стивън Спилбърг (вляво) и главния актьор Джеръми Ървайн, 8 януари 2012 г.