Отбелязват се 10 години от създаването на институцията национален омбутсман, 5 години от които това е Константин Пенчев

В предаването "Преди всички" той отбеляза, че правомощието да сезира Конституционния съд е едно от най-сериозните правомощия на институцията. Друго важно правомощие, е, че при противоречива практика може да задължава общите събрания на двете върховни съдилища да взимат тълкувателни решения. 

"Възползвам се активно, рабзира се не самоцелно. Може би това беше смисълът на това правомощие - 

да бъдем органът, който пресява жалбите

защото в държавите, в които всеки гражданин има право на жалба до Конституционния съд има цедка и до КС стигат само единици жалби", каза Пенчев.

На въпрос, ако за 2013 г. думата и на омбутсмана беше "протести", коя беше думата за 2014-а Пенчев отговори:

"КТБ. Много интересно е, че основното в дейността на омбустмана е това, което е извън правомощията на омбутсмана. Случаят с КТБ, т.е. банковата дейност в държавата, надзорът на Централната банка са извън контрола на омбутсмана. Но, 

когато видях как десетки хиляди граждани се събудиха без своите влогове

нямаше как да кажа, че този проблем не е мой. Всеки път слагам в доклада си ключово послание. 

Този път то е от една преписка в едно ВиК, имаше жалба и ние поискахме преписката на съответния гражданин. И по грешка може би са ни изпратили преписката с оригиналните резолюции. Там видяхме резолюцията на шефа или заместник- шефа на това ВиК - да се извърши проверката и, ако може ДКЕВР или омбутсмана да платят. 

Този хумор ме потресе, не защото се почувствах обиден, а защото, ако може в едно далечно ВиК заместик-управителя така да пише официално, представете си как този човек се отнася към гражданите."

За дебатите около промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа Пенчев посочи:

"Категорично трябва да се започне с промени в Конституцията 

Ние не знаем кои са акцентите, защото промените в Конституцията ще дадат акцентите на тази реформа."

Константин Пенчев обяви, че има желание да продължи работата си като омбудсман след изтичането на мандата му през октомври тази година, като уточни, че това зависи от волята на мнозинството в Парламента.

Източник: БНР