Бивши членове на партията и наблюдатели анализират случващото се в ДПС

Ахмед Доган е реалният лидер на ДПС, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви психологът проф. Людмил Георгиев, който до 2010 г. беше сред видните членове на движението. Той прогнозира: "Обективната обстановка според мен изисква Доган да се върне като лидер на партията. Този триумвират няма да се справи."

Критиката ми към Доган и към целия политически елит е, че те забравиха максимата: целта на политика е качеството на човешкия живот, изтъкна още бившият депутат от ДПС и обясни: "Тръгнах си от ДПС заради фундаменталния проблем на българския народ, наречен бедност. За 25 години не се повиши качеството на живот на турците и циганите в България... България е номер 1 по робство. Хора работят без трудови договори, без нормално заплащане, без осигуровки."

Виж още: Местан изключен от ДПС на рождения си ден

Аз не смятам, че Лютви Местан е национален предател, заяви от своя страна в сутрешния блок на Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него през последните две години се правят опити за дестабилизация на територията на България по линията на Москва и Анкара.

"Винаги съм изразявал тревожност, че напрежението между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган ще се прехвърли в България - и то се случи, коментира Октай и добави: "Случаят с Лютви Местан и Ахмед Доган не трябва да се разглежда като вътрешнопартиен и вътрешнонационален проблем, а като геополитически проблем."

"Груба грешка беше, че Местан отиде в турското посолство

Той ще бъде тотално употребен. Доган също е употребен от всички, които излязоха и започнаха да плюят по Турция", отбеляза още Октай. По думите му заплаха за живота на вече бившия лидер няма и не може да има.

Виж още: Групата на ДПС остава с четирима депутати по-малко

Изключително опасно е за България, че един вътрешнопартиен конфликт търси да се оправдае с геополитика и с конфликта между Турция и Русия, контрира координаторът на ООН за Близкия изток и бивш външен министър на България Николай Младенов. В студиото на "Здравей, България" той предупреди, че никой наш политик не трябва да прави бъдещето и приоритетите ни зависими от една или друга държава. Според дипломата отношенията между България, Турция, Русия и Гърция са въпрос на правителствена политика, а не вътрешнопартиен казус.

"Неудобно и грозно за българското общество е намесването на геополитика във вътрешнопартийни конфликти

Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов ще въведат нов "възродителен процес", припомни Младенов.

"Има серия от приоритети, които трябва да реализираме с тези държави. Първият е ясен - контрол на югоизточната ни граница, за да се предотврати напливът на бежанци. На второ място трябва да изградим газов хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", изтъкна бившият министър на външните работи.

Също по Нова телевизия Илхан Андай, собственик на сайта 24rodopi.com, който първи пусна информация за сътресенията в ДПС, разказа още за новогодишния купон в сараите на Ахмед Доган. След като чул упреците на почетния председател по свой адрес, Местан колабирал, а съпругата му почнала да вика: "Лютви, Лютви... дайте вода".

Всеки разбира, че е поискана оставката на Местан. Три дни всички мълчат. По думите на Андай през това време

няколко души са се опитвали да окажат натиск на Доган,

за да остави Местан начело на ДПС. Тези хора са били от турското посолство.

Според журналиста от 24rodopi.com словото на Доган, разпространено от пресцентъра на ДПС, е било редактирано. В изказването имало и много други проблясъци. Новината за свалянето на Лютви Местан пък трябвало да излезе на 25 декември, но нещо се случило и тя била оповестена ден по-рано, часове преди Бъдни вечер.

"Зад действията на Доган се крие неудовлетвореност от състоянието, в което се намира партията, която той е създал и ръководеше повече от 20 години. Това недоволство обикновено се персонализира в лицето на лидера, който е в момента - Лютви Местан. Той допусна сериозни политически и изборни грешки, поради което и резултатите на последните избори за ДПС бяха незадоволителни", обясни в предаването на Би ти Ви "Тази сутрин" проф. Димитър Иванов и допълни:

"Очевидно Доган се връща в голямата политика. След като с един замах може да реши такъв важен въпрос със смяната на лидерството в може би най-дисциплинираната партия в България, значи той не е излизал от политиката. Дали ще съвпадне неформалното му лидерство с формалното, дали ще ги слее в едно - не зная."

Според шефа от някогашното Шесто управление на Държавна сигурност има условия Местан да бъде разследван за държавна измяна: "Дали има държавна измяна или не е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система, да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване... Има достатъчно косвени белези, които говорят за

определени обвързаности на Лютви Местан с турски държавни дейци

Белезите са много и най-различни - от крайната му на моменти истерична пронатовска и проатлантическа позиция, която той под път и над път заявява, и когато вместо да даде на някого политическо обяснение на действията си, той замества тези обяснения с клишета в полза на евроатлантизма, дори от сорта, че ДПС е единствената евроатлантическа партия в България, което е смешно, толкова смешно, че даже несериозно. По-важното са личните отношения с турски държавници, които надхвърлят нормалните, естествените, а и търпимите граници за един национален политик...

При Местан критичната ситуация е паниката, в която е изпаднал, и някакъв имагинерен страх, който той изпитва неизвестно от какво. Той е ходил в турското посолство и това е вторият тежък гаф, който той допусна след декларацията.  Той сам признава, че е отишъл там да се крие. Представяте ли си колко е нелепо - български гражданин, български политически деец, български лидер да отиде да се крие в посолството на чужда държава, и то най-малкото казано държава, с която ние имаме исторически спорове по ред въпроси." 

Местан не може да създаде паралелна структура, убеден е Димитър Иванов: "Лютви Местан няма потенциал за самостоятелна политическа работа. Той се издигна и показа определени качества единствено под егидата на Ахмед Доган. През цялото време той светеше с отразената светлина на Доган, той повтаряше неговите тези, доразвиваше ги, даже до степен на коленопреклонност към неговия авторитет. Сега изведнъж олеква. Би трябвало да запази достойнство, би трябвало да се държи като мъж, който разбира, че няма нищо вечно в политиката."

Източник: Novini.bg; Нова телевизия; Би Ти Ви