Най-сериозно е замърсяването около нос Калиакра и при устието на р. Камчия, показва проучването на "Грийнпийс"

Пластмасовите отпадъци, които изхвърляме само за едно лято, могат да покрият повърхността на всичките ни морски плажове, а Черно море е едно от най-замърсените с пластмасови отпадъци в света, сочи ново изследване.

То е осъществено от учени в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН в рамките на кампанията на "Грийнпийс България" за намаляване на пластмасовото замърсяване "Свободни от пластмаса".

Виж още: Няма да повярвате от какво е направено това!

Основният извод е, че най-големият замърсител са малките пластмасови отпадъци, т.нар. микропластмаси, които са заплаха за морските обитатели и птиците, но и за хората.

Според данните от изследването най-сериозно е замърсяването около нос Калиакра и при устието на река Камчия - там на квадратен километър се откриват средно 429 хил. частици.

Замърсяването с микропластмаса на българското Черноморие е съпоставимо с някои от най-замърсените морета в света като Балтийско море и Северозападното Средиземноморие, предупреждават от българския клон на "Грийнпийс".

Видео: Куриоз: Морето изхвърли гигантски тръби

Най-голям дял сред микропластмасите, намерени при изследването, имат влакната - вероятно остатъци от въжета и мрежи.

Колкото до замърсяването с плаващи морски отпадъци като цяло, резултатите показват, че то е съпоставимо с румънската акватория на Черно море или по тихоокеанските води пред бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

Виж още: Еколози искат пълна забрана за найлоновите торбички

Теренното проучване е проведено от борда на кораба "Рейнбоу уориър" за три дни, между 8 и 10 август 2017 г., съвместно с активисти и доброволци на "Грийнпийс".

"Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Веднъж попаднали в морето, опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, се разграждат на малки частици и се носят от теченията със стотици години, като стават и храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега: пластмасови шишета и чаши, опаковки на солети, вафли - пластмаса, която е в ежедневието ни", коментира Деница Петрова от "Грийнпийс България".

Резултатът от замърсяването на морето е особено видим и с просто око през зимата, когато то се самопречиства: пластмасови бутилки и други отпадъци, детски джапанки и дори автомобилна броня - това се виждаше днес, констатира Би Ти Ви.

Виж още: За какво да гледаме, когато купуваме вода в пластмасова бутилка

Източник: Би Ти Ви, "Грийнпийс"