И какви са най-съвременните хирургични възможности за лечение

През последните години в Европа се забелязва тенденция към увеличаване на злокачествените новообразувания на женските полови органи. Например ракът на маточната шийка се нарежда на пето място по честота сред разпространението на всички карциноми - като според СЗО в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване.

Данните показват, че най-често от рак на маточната шийка биват засегнати дами между 50 и 59 години, от рак на ендометриума (маточното тяло) възрастовата граница е между 65 и 69 години, а от рак на яйчника най-често страдат жени между 60 и 64 години.

И при трите вида карциноми има тенденция към увеличаване

на регистрираните случаи през последните години. В България всяка година се диагностицират около 1000 жени, страдащи от рак на шийката на матката. Вероятно с недиагностицираните случаи бройката на заболелите жени е доста по-голяма.

При модерната диагностика на рак на женските полови органи определянето на стадия на развитие на злокачествените новообразувания е от изключителна важност за лечението и затова е най-правилно да се извърши чрез лапароскопия, уточнява д-р Благовест Бечев, специалист по миниинвазивна гинекологична хирургия.

Наскоро той проведе успешно лапароскопско лечение на карцином на ендометриума на 72-годишна пациентка, която е диагностицирана в 1-ви стадий от развитието на заболяването. Благодарение на това лечение по метода на миниинвазивните оперативни техники, пациентката е изписана още на втория ден. Този пример показва на практика какви са предимствата на щадящите за организма т.нар. "безкръвни операции".

"Спрямо стадия на развитие на заболяването се определя и обемът на операцията. Най-добрият вариант, който дава положителни шансове за излекуване, е

карциномът да е диагностициран между 1-ви и 2-ри стадий

Оперативното лечение е възможно до 3-тия стадий. Когато имаме случай в 4-ти стадий, не можем да дадем обективна прогноза за изхода на лечението и продължителността на живот на пациента. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение", уточнява специалистът. 

От Медицински комплекс "Д-р Щерев" уточняват още, че ежегодната профилактика е изключително важна. Карциномът не се появява за една година. Обикновено има "предвестници" за развитието му, което продължава с години. При ежегоден профилактичен скрининг лекарите могат да установят предраковите състояния, за да бъдат взети най-правилните терапевтични мерки. Затова от болницата организират чести кампании за профилактика на пациентите. 

Виж още: Профилактиката спасява живот

Най-добрата медицинска практика изисква модерно високотехнологично оборудване, съобразено с последните тенденции в ендоскопската хирургия и последващата реанимация. Миниинвазивната хирургия в гинекологията позволява операторът да работи с голяма точност с инструменти през незначителни разрези в корема.

Основните предимства на тази затворена техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. По време на гинекологичната лапароскопска операция хирургът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда много по-добре коремните органи на пациентката. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради добрата визия в дълбочина с

многократно увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" се извършват всички видове гинекологични операции. Напредъкът в технологиите и хирургичният инструментариум превърнаха минимално инвазивната гинекологична хирургия (ендоскопските операции) в опция за все повече жени. Много процедури, които са изисквали отворени коремни операции, сега могат да бъдат извършени само чрез няколко малки дупчици. Така хирургическите интервенции са по-малко стресиращи за целия организъм и пациентите се възстановяват много по-бързо.

В София в Медицински комплекс "Д-р Щерев" по метода на миниинвазивната технологияи се оперират злокачествени новообразувания на женските полови органи. Специалистите от Комплекса постоянно търсят развитието на нови методики и внедряването на най-иновативните оперативни техники в гинекологията. Подготовката на лекарите се извършва в сътрудничество с Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE), което гарантира най-добрата оперативна и анестезиологична медицинска грижа по европейски модел. 

За да отговори на очакванията на пациентите и да предложи още по-добри медицински грижи, екипът на доц. Щерев разшири отделението си по оперативна гинекология. Новото отделение разполага с три оборудвани с най-модерна апаратура операционни зали, високотехнологичен сектор за образна диагностика, отлично оборудвани реанимационни стаи, изключително комфортна и уютна обстановка за следоперативен престой.

Отделението по оперативна гинекология заема два етажа от новата болнична сграда на комплекса. Допълнителна информация ще намерите на ShterevHospital.com/surgery.

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"