След зачестилите катастрофи МВР припомня съветите на Пътна полиция към водачите

Превишена и несъобразена скорост; неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение; алкохол, преумора и отклоняване на вниманието; неправоспособност; неспазване на предимство - това са основните опасности, които дебнат по пътищата на страната.

След като само през първите три дни на месеца в пътни инциденти загинаха 14 души, от МВР напомнят с какво да се съобразяват водачите, за да избегнат подобно рисково поведение...

Превишена и несъобразена скорост

- На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, които могат да възникнат внезапно. Затова винаги съобразявайте скоростта с:

* интензивността на движението;

* състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила ви, неговите спирачни възможности;

* състоянието на платното, видимостта;

* прогнозирайте възможна внезапна поява на платното, извършване на неправилни маневри от другите участници в движението.

Намаляването на скоростта дори само с 10 км/ч. снижава многократно вероятността от катастрофа.

- При шофиране не се увличайте по примера на рискови водачи, които ви изпреварват и се движат с превишена скорост.

Виж още: Трябва да спрем "шофьорите рецидивисти" - интервю с Петър Славов

- Не си определяйте предварително точен час на пристигане и не насрочвайте срещи, защото евентуалното забавяне ще ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

- Не се афектирайте, когато колоната автомобили пред вашия се движи бавно. Има обективна причина за това и я приемете по възможност спокойно, за да не загубите своята съсредоточеност. Афектът може само да навреди.

- Помнете, че най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната - нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишен риск. В първия случай ще се налага да изпреварвате много често, а във втория - вас ще ви изпреварват.

- Когато шофирате по тъмно, при превключване на светлините от дълги на къси непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите пресичащ съвсем наблизо пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.

- В населено място при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, край спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и
др. - намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.

- Задължително намалявайте скоростта и когато забележите дете край платното. То може внезапно да изтича на платното.

Виж още: Повишено внимание към децата на пътя - препоръките на МВР

- При по-висока скорост осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред вас. Малката дистанция ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това ви напряга и увеличава агресивността.

- Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При първите признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.

- Когато возите деца, намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

Неправилно изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение

- Винаги поддържайте такава дистанция от колата пред вашата, която дава възможност на изпреварващ ви автомобил спокойно да заеме място пред вас в дясната лента.

- Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да завършите маневрата, без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да "сечете" завоите и да навлизате в насрещното движение.

- При изпреварване не завивайте рязко и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил - така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

- Когато се движите по един и същ маршрут със свои близки и приятели, не се стремете автомобилите ви да са на всяка цена "в пакет", без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще ви накара да изпреварите рисковано и опасно, за да не се откъснете от групата. По-добре си определете предварително място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката, която е различна за отделните водачи в различните моменти.

- Не се настройвайте агресивно и отмъстително към другите на пътя. Не търсете "реванш", когато ви изпреварят.

- Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата само когато имате достатъчна видимост напред, без насрещно движение.

- На автомагистрала при изпреварване бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и ще ви застигнат за броени секунди.

Алкохол, преумора, отклоняване на вниманието

- Не потегляйте на път, ако сте преуморени и ако сте спали малко напоследък.

- При преумора в резултат на лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

- Не потегляйте на път непосредствено след обилно хранене - ще ви споходи опасна сънливост.

- Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете, след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодри, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

Виж още: Кога смартфоните убиват

- Малките дози алкохол съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 промила предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.

- Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или на определения да шофира, още преди да сте употребили алкохол.

Неправоспособност

- Като родители бъдете безкомпромисни и не позволявайте, нито пък предоставяйте мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория. Много семейства са загубили синове - юноши, младежи - защото не са се намесили навреме.

Виж още: Шофьорът убиец в Яхиново пил бира и мастика преди катастрофата

- Ако имате информация и сте свидетели във вашия квартал да шофират неправоспособни водачи, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление.

- Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол шофьор, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.

Неспазване на предимство

- Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.

- Когато пресичате кръстовище със светофар, не навлизайте при жълт сигнал. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с жълт сигнал.

- При потегляне - след като е светнал зеленият сигнал и преди да отпуснете съединителя, - още веднъж се огледайте дали не преминават автомобили на червено.

- Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че когато сте замислени и разсеяни, може да не забележите по пътя приближаващ автомобил с предимство.

- Бъдете особено предпазливи към деца, юноши и възрастни хора на велосипеди, към каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

- Поставяйте винаги предпазните колани и системи за обезопасяване на деца!

Виж още: КАТ предлага по-малко актове и по-тежки санкции

Източник: Пресцентър МВР