Три са отсечките с опасно висок брой катастрофи

Три пътни отсечки у нас са с особено висока концентрация на пътно-транспортни произшествия (ПТП). Това става ясно от изказване на председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно събрание Настимир Ананиев вчера. 

Според статистиката на МВР най-много инциденти се случват на пътя Бургас - Варна. За последните три години там са станали 864 пътни произшествия. Трасето между Поморие и Ахелой пък е известна като отсечката на смъртта, съобщава Би Ти Ви. 

Друг рисков участък е Пловдив-Асеновград. От началото на годината там са станали 23 тежки катастрофи с четирима загинали и 29 ранени.

"Причините за възникване на пътно-транспортен травматизъм на посочения участък са несъобразената скорост, неспазването на достатъчно разстояние от спиращия или спрелия автомобил, отнемането на предимство, както и несъобразяването на маневри с останалите участници в движението", обяснява инсп. Ботьо Гергинов от сектор "Пътна полиция", ОД МВР-Пловдив.

Виж още: Община Нова Загора разваля зла поличба със захар по пътя

Висока скорост, рисково изпреварване и неспазване на дистанция са основните причини за катастрофите по друга черна отсечка - Русе-Бяла. Наричат го път убиец, защото за последните 12 години там са станала над 2200 катастрофи със 134 жертви и 600 ранени. Най-честите произшествия в отсечката, пълна със завои, са с чужденци. 

По думите на старши инспектор Стилиян Станев от "Пътна полиция" най-невъзпитаните водачи са от Румъния и Турция.

Надеждите са, че проблемът ще се реши с изграждането на четирилентовия път Русе - Велико Търново, чийто идеен проект е готов, а стойността му ще бъде 1 млрд. лв.

Източник: Би Ти Ви, "Дарик"