При над 20% от катастрофите по пътищата в САЩ шофьорите са разговаряли по телефона, а в 6% от случаите са писали или чели есемеси

В един от скорошните епизоди на сериала "Анатомията на Грей", чийто 11-и сезон приключи тази дни зад Океана, д-р Дерек Шепърд (Патрик Демпси) пътуваше за летището, но му се наложи да отбие колата си от пътя. Когато потегли отново, телефонът му звънна и той инстинктивно спря по средата на платното, посягайки към чантата на предната седалка.

Следващият кадър ни показа ужасения му поглед, когато автомобилът беше пометен от тежкотоварен камион... Това беше краят на д-р Блян, а феновете му още са безутешни.

Разговорите зад волана не са единственото, което разсейва водача - смартфонът му го изкушава с есемеси, социални мрежи, сърфиране в интернет, селфита, видеочат... Няма как да знаем с какво точно е ангажирано вниманието на шофьора, вперил поглед в екрана, но когато го видим с телефон на ухото, изтръпваме...

Виж още: 272 души с ефективни присъди за катастрофи

Американският телекомуникационен оператор AT&T води кампанията It Can Wait (Може да почака) от 2010 г. насам. Тяхно ново проучване, обхванало възрастовата група от 16 до 65 години, показва, че четирима от всеки 10 потребители на смартфони

влизат в социалните мрежи, докато шофират

Близо 1/3 сърфират в интернет, а поне 10% водят видео разговори.

Резултатите сочат, че 70% от хората ползват смартфоните си зад волана, като най-често вниманието им се ангажира от есемесите и имейлите, съответно 61 и 33%.

"Фейсбук" е най-популярната социална мрежа и за шофьорите - над 1/4 твърдят, че влизат там, докато карат, а един на всеки седем влиза или в "Инстаграм", или в "Туитър". 17% си правят снимки, а 12% снимат видео.

Други тревожни данни показват, че

- 62% от водачите държат смартфоните си на една ръка разстояние,
- 30% от хората, които публикуват в "Туитър", когато шофират, го правят "постоянно",
- 27% от онези, които се правят на оператори зад волана, са убедени, че внимават и не са заплаха за движението.

Виж още: Падат хитрините за хендсфри, спасяващи досега шофьорите

Според отделна статистика от Националния съвет за безопасност по пътищата в САЩ (NSC) при близо 27% от автомобилните катастрофи са замесени мобилни телефони. Оттам отдавна са установили, че разговорите по телефона разсейват шофьорите и са виновни за над 1/5 от инцидентите, а

на есемесите се дължат 6% от произшествията

Умните часовници също представляват опасност, дори по-голяма, твърди изследване, проведено във Великобритания. Причината е във вибрацията им, която кара човек импулсивно да погледнете към китката си - а това отклонява вниманието му от пътя и движението.

Затова препоръката на контролните органи е да изключвате смарт устройствата, докато шофирате. 

Имайте предвид, че писането на есемеси от шофьора увеличава опасността от катастрофа поне осем пъти, а разговорите, дори с помощта на хендсфри - водят до четирикратно по-голям риск.