Изчисления показват най-вероятната дата за избори, ако се стигне до разпускане на настоящото Народно събрание

След като правителството подаде оставка, а от двете най-големи политически сили в страната идват сигнали, че не искат да се съставя ново правителство в рамките на това Народно събрание, съвсем нормално е да се говори за служебен кабинет и нови избори. 

Разбира се, съществуват редица усложнения пред това, предвид факта, че настоящия президент не може да разпусне Народното събрание, тъй като до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца. Всичко това ни води до въпроса - кога биха били предсрочните избори при така стеклите се обстоятелства.

Най-ранната възможна дата за избори е 2 април, вероятно тогава или следващата неделя ще са предсрочните парламентарни избори, показа проучване на в. "24 часа" сред водещите фигури в българските партии и юристи конституционалисти. 

Въпреки че все още Народното събрание не е разпуснато, ако приемем, че едни избори са неизбежни, кога това би могло да стане най-рано? 

Виж още: Плевнелиев пита КС дали може да насрочи нови избори

Като се сложат всички конституционни срокове, се получава, че най-вероятно ще е 2 април. По-рано това не е възможно, тъй като изискваният срок за провеждане на избори е 2 месеца след разпускането на парламента. 

Това, към момента може да направи само новият президент след встъпването си в длъжност - 22 януари. Това означава, че до 22 март поне партиите трябва да се подготвят за новите избори. Първата неделя от този срок е 26 март, но е доста възможно тя да бъде прескочена, така че остава варианта за 2 април. 

След това също не могат да се правят избори, защото двете следващи недели са големи християнски празници - на 9 април е Цветница, а на 16 април - Великден. По традиция на празници избори не се правят. 

Президентът Росен Плевнелиев и новоизбраният му наследник Румен Радев се видяха вчера и се разбраха за взаимни консултации по състава на служебното правителство, което ще бъде назначено от Плевнелиев, а ще работи с Радев.

Източник: в. "24 часа"