Проучване на "Харис" в САЩ показва кога е точната възраст, когато децата трябва да опитат от определени неща в живота

Дори при акселерацията не бива да приемаме, че на седмокласникът е позволено да върши същите неща като един абитуриент. Кога детето да изкара шофьорски курс и да получи свой автомобил или кога да гледа забранен филм - възрастовите граници за такива преживявания са, общо взето, уточнени.

По повод началото на новата учебна година от социологическата агенция "Харис" в САЩ са анкетирали тийнейджъри и възрастни по въпроса кога е подходящо едно дете да се запознае с определени дейности. Запитаните са уточнили и кога лично са направили всяко от тези неща.

Когато става въпрос за носене на грим, средният американец смята, че детето трябва да е почти на 15 (14,8), а практиката показва почти същата възраст - 14,7. Тийнейджърите обаче имат различна гледна точка и биха започнали още на 13 - много по-рано, отколкото техните родители.

Това би могло да обясни защо 81% от американците смятат, че днешните родители позволяват на децата си да носят грим от прекалено ранна възраст... Подобна тенденция се отчита и в други области, което кара 92% от пълнолетните американци да твърдят, че днешните деца растат твърде бързо.

Кога обаче хлапетата престават да искат позволение от родителите си и започват да действат самостоятелно? Средно на 18,8 години. По-големите, особено във възрастта на бабите и дядовците (над 65) са на мнение, че това трябва да става на 19,5-годишна възраст.

Ето още от данните, получени в изследването, в което са участвали 2463 пълнолетни граждани и 510 тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години:

Сами вкъщи

Почти на 11 (средно на 10,7) децата могат да бъдат пускани да преспят у приятел, но сами вкъщи могат да остават едва на 13,5-годишна възраст. По-възрастните - на 45 и нагоре - са по-склонни да посочат по-високо число, макар че на самите тях това е било позволено още когато са станали 12,5-годишни.

И обратно - повечето са отишли сами на концерт почти на 18 (17,7), но смятат, че децата са готови за това още на 16,5.

А кога е време за първата среща? На 16 - в това са единодушни и деца, и родители. За първата целувка са готови още след като навършат 15 (средно 15,1), макар че предишните поколения са стигали дотам още на 14,5.

Да поговорим за секс - може да подложите децата си на това още след 12 (средно 12,3), година по-рано в сравнение с днешните възрастни, които са научили това средно на 13,2.

Екранното време

Напоследък много се дискутира колко време да бъде разрешено на децата да прекарват пред екрана на телевизора и останалите си електронни устройства - и кога им е време да имат собствени джаджи.

Виж още: Кога да купим на детето смартфон (или таблет)

Средностатистическото мнение в САЩ е, че децата могат да получат мобилен телефон на 14, но родителите с пълнолетни наследници са склонни да вдигнат възрастта до 15 (средно 14,8 години), а хората с по-малки деца са на мнение, че телефоните са нужни на децата им още след като навършат 13 (средно на 13,3 години).

Колкото до големия екран, децата са готови да гледат забранени филми още на 16,5. По-възрастните обаче смятат, че възрастта за това трябва да е по-висока - над 45-годишните са за 17, а над 65-годишните вдигат границата дори до 18.

Зад волана

15,9 години е средната възраст, когато в САЩ се приема за нормално да започнеш да шофираш. Според всеобщото схващане обаче непълнолетните не са готови да поемат отговорност за собствено превозно средство почти до 18 (средно 17,6).

Джобните

Кой плаща за всичко? Родителите са готови да покриват всички сметки поне докато детето стане на 15, когато е готово да започне работа (средно на 15 и половина). Дотогава, но от около 10-годишна възраст, могат да разполагат със седмична сума за харчене.

Източник: The Harris Poll