Престижният международен винарски конкурс "Мундус Вини" определи Chopin Concerto 2012 за най-доброто българско вино

Виното е класна напитка, която докосва сърцето и ни кара да си кажем и най-съкровените тайни. Затова още древните римляни са казали, че във виното се крие истината. Кое обаче е най-доброто вино (поне за България)? Отговорът идва от престижния международен конкурс "Мундус Вини".

Един от най-успешните брандове на "Катаржина Естейт" - Chopin Concerto 2012 бе обявен за най-добро българско вино по време на пролетното издание на "Мундус Вини" тази година.

За 2016 г. това е второто признание за това вино на избата, като по време на световния винен конкурс CWSA Best Value в Китай то получи трофея "Българско вино на годината", както и двоен златен медал.

Chopin Concerto 2012 е купаж от сортовете Каберне Совиньон и Сира. То притежава интензивен пурпурно червен цвят и с комплексен нос на зрели черни и горски плодове, подправки, шоколад и елегантен горски дъб. Заоблено мощно тяло със зрели танини и дълъг пикантен финал със спомен за мекота и сладост. Виното отлежава 18 месеца във френски дъбови бъчви и може да продължава да отлежава в бутилка до 2026 г., споделят от избата.

От "Катаржина Естейт" са особено горди с бранда си Concertо. Той носи името на виртуозния полски пианист Фредерик Шопен, а самата серия се състои от три вина - Chopin Sonata (Шардоне и Совиньон Блан),  Nocturne (Мерло и Каберне Фран), и Concerto (Каберне Совиньон и Сира), които ни разкриват света на великия музикант с една хармонична комбинация на вкусове и аромати, въплътили ефирността и красотата на музиката на Шопен.

Успехът на избата по време на пролетното издание на "Мундус Вини" не стига до тук. Златни медали получиха  Chopin Concerto 2012 и Encore Malbec 2012, a със сребърни медали бяха наградени Question Mark Gold 2012 и Katarzyna Reserve 2012. 

Отличените вина на избата ще участват в "тестинг" зоната  по време на най-голямото винено изложение в Европа – Провайн в Дюселдорф.