Издръжката на 4-членно семейство излиза 2248 лв. на месец

Под прага на бедността в България живеят 2 460 000 българи, кето е приблизително 34% от населението. Това установи Изследване на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Необходим бюджет за издръжка на семейство

Според данните за издръжката на едно четиричленно семейство у нас са нужни 2248 лв. или по 562 лв. на човек, за да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование и почивка.

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров работещите на минимална работна заплата нарастват с 2,4% спрямо съшия период на 2014 г.

Виж още: Защо образованието в България не предпазва от бедност

"КНСБ настоява за постепенно, но трайно увеличение на минималната работна заплата всяка година, с динамика, която я приближава към 50-55-процентното съотношение спрямо средната работна заплата за страната", каза още Димитров.

"Намаляват хората, които живеят с общ доход на лице от домакинството до 295 лв. спрямо същия период на миналата година, но става въпрос за 2 460 000 българи. КНСБ настоява за постепенно, но трайно увеличение на минималната работна заплата всяка година, с динамика, която я приближава към 50-55-процентното съотношение спрямо средната работна заплата за страната", заяви той.

Цени при основни хранителни продукти

През второто тримесечие на 2015 г. се наблюдава ръст на цените на някои основни хранителни стоки, показват още данните от изследването. Отчетено е поскъпване на следните групи стоки - плодове и плодови консерви (с 8,4%), кафе, какао и чай (с 4,6%), животински и растителни масла (с 4,1%). Слънчогледовото олио конкретно е поскъпнало с 5,2%.

Виж още: Предлагат да се въведе категорията "Дълбока бедност"

Поевтиняване се наблюдава при зеленчуците и зеленчуковите консерви (с -13,9%), яйцата (с -2,8%) и млечните продукти (с -0,9%).

Източник: "Дарик", OFFnews