Десетки автобуси доведоха протестиращи от цялата страна пред Министерски съвет

Протест срещу очакваното повишение в цената на тока се провежда днес. Над 1000 предприятия ще се включат в недоволството. Този път протестът е подкрепен и от синдикатите.

Протестът

Десетки автобуси с протестиращи от цялата страна се събраха пред Министерски съвет на протест срещу увеличението на цената на тока за индустрията. 

Протестното шествие затвори движението по бул. "Цар Освободител", от сградата на МС до ул. "Раковски".

Протестиращите тръгнаха към сградата КЕВР и носят плакати с надписи "Иван Иванов - оставка", "Рамадан Аталай - оставка", "Спрете незаконните ВЕИ-та, ние няма да плащаме кражбите в енергетиката", "Спираме работата днес, за да не затворим изцяло утре".

Представителите на бизнеса са категорични, че не могат и не искат да поемат високия разход от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "задължения към обществото" от 1 август.

От четирите работодателски организации и двата национални синдиката прогнозират, че повишението в цената на тока ще доведе до фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места. Вторият национален протест е и за реформи и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката.

Очаква се най-сериозен да бъде протестът в София, където в протестното шествие се очаква да се включат близо 6000 души. Заради шествеито е затворен за автомобили площад "Александър I". 

Виж още: КЕВР реши: нови цени на тока от 31 юли

Протестиращите се събират в 11.00 ч. пред сградата на Министерския съвет. От там ще продължат до сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране на булевард "Дондуков", а след това отново към Министерския съвет и по жълтите павета до Народното събрание. 

Освен в София са предвидени шествия в още десетки градове, сред които Казанлък, Бургас, Русе, Пазарджик. В Стара Загора, където протестът и предишния път беше сред най-многолюдните, се очаква по улиците да излязат близо 4000 души.

Източник: Нова телевизия, "Дарик"