Според сметоизвозващите фирми те крадат 1/4 от съдържанието на контейнерите

Клошари изкарват до 170 лева дневно, като крадат 1/4 от съдържанието на контейнерите за смет, алармират фирми за оползотворяване на отпадъците. Със създаването на системата за рециклиране на опаковките от хартия, пластмаса, стъкло и метал е било заложено фирмите да събират 70% от тези отпадъци от кофите за смет.

Сметоизвозващите фирми купуват боклук

Оказва се обаче, че сметоизвозващите фирми събират едва 16% и за да изпълнят поставените от закона цели за оползотворяване на опаковки, фирмите с такава дейност трябва да купуват боклук от пунктовете за отпадъци, където клошарите предават намереното през деня.

"Купуваме от пунктовете отпадъците, които са били взети от клошарите от нашите контейнери. Оказва се, че плащаме двойно", твърди изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев, цитиран от вестник "Монитор".

Според него тук става въпрос за организирани групи, които си докарват доста добри доходи с ровене по кофите.

Печалбата 

"Има клошари, които продават по 1 тон хартия на ден. В момента хартията струва 160-170 лева за тон", твърди Бургуджиев. Наблюдава се обаче тенденция клошарите да се преориентират към пластмасата, заради високата изкупна цена от 850 лв. за тон.

Причината за интересе на клошарите към пластмасата е, че до преди няколко месеца пластмасата е била с 200 лв. по-евтина, но след появата на нови предприятия у нас и в Румъния, които работят с този вид материал, цената естествено е скочила.

От бранша са категорични, че за да бъде пресечена дейността на клошарите, трябва да бъдат закрити всички незаконни пунктове за изкупуване на отпадъци. Въпреки всяческите опити на фирмите да пресекат незаконното събиране, се оказва, че клошарите намират как да отварят контейнерите.

"Намериха начин как да взимат боклука и оттам. Събарят ги и си вземат каквото им трябва. Тези контейнери се отварят със специална система, но и на нея и намериха начин", заяви още шефът на "Екопак". Той е категоричен, че дейността на клошарите демотивира хората да изхвърлят сметта си разделно.

"Сутрин ме чака пред контейнера, за да ми вземе торбите с боклук от ръцете. Оказва се, че аз работя за клошаря", признава още Бургуджиев.