Балетът на Софийската опера, с подкрепата на сдружение Cultural Bridges и фондация "Америка за България", представя за трети път най-доброто от хореографската традиция на САЩ.

След миналогодишния фурор с "Шехеразада" по музиката на Римски-Корсаков три от четирите балетни пиеси в новата програма демонстрират по-различен, модерен подход към класически произведения от Чайковски, Бах и Шопен.

Постановките им у нас са осъществени от гостуващите Даяна Уайт, позната на българската публика от миналия сезон, Катрин Бенетс и Киплинг Хюстън. Те са получили правата да реализират на софийска сцена емблематичната хореография на легендарните майстори Баланчин, Робинс и Форсайт.

Примабалерината Марта Петкова на плаката за "Американски балет за България-3"

"Изключително удоволствие да се свири с балет, защото той

по уникален начин изразява емоциите в музиката

Освен че слушаме музиката, ние добиваме по-голяма представа за това изкуство", споделя гост-пианистът Георги Черкин, който партнира на балетистите в комичния миниспектакъл "Концертът" по музика на Шопен.

Оригиналната му хореография е на Джером Робинс, известен с постановките си на Бродуей, носител на пет награди "Тони" и на един от 10-те "Оскара" - за режисура, - присъдени през 1962 г. на мюзикъла "Уестсайдска история".

Почитателите на балета у нас продължават и срещите си с хореографията на Джордж Баланчин - роден като Георгий Мелитонович Баланчивадзе в Санкт Петербург през 1904 г., завършил там балетната паралелка на театралното училище и впоследствие емигрирал на Запад.

В предишния "американски" балетен цикъл в Софийската опера гледахме неговия "розов балет" La Source (Изворът) по музика на Лео Делиб, а тази година са включени още две от известните му творби.

Едната е 10-минутен откъс от "Лебедово езеро" на Чайковски, т.нар. "Класическо па де дьо".

Другата - "Кончерто бароко" по музика от Й.С.Бах (Концерт за две цигулки и оркестър) - е "абстрактен балет" от 1941-ва, създаден като упражнение за учениците му и по-късно включен в историческото първо представление на неговата трупа New York City Ballet в Ню Йорк.

Уилям Форсайт е третият от големите американски хореографи, на които е посветен новият сезон на "Американски балет за България". Неговият спектакъл "По средата, леко издигнат" (In the Middle, Somewhat Еlevated) на фона на електронна музика е описван като

"експлозивен и атлетичен"

Създаден е през 1987 г. по поръчка на легендарния Рудолф Нуреев за най-младата звезда на Парижката опера и балет - Силви Гилем.

"Американски балет за България-3" се осъществява в сезона, когато балетът на Софийската опера чества 85-годишнината си.

Премиерата е на 19 април 2013 г., с представления и в двата последователни уикенда (20-21 и 27-28 април), с начален час 19 в събота и 16 в неделя.

Спектаклите са в афиша и през 2014 г., на 15 и 16 февруари, съответно от 19 и 16 ч.