"Кингдъм тауър" се строи в Джеда, Саудитска Арабия

"Кулата на кралството" (Kingdom Tower) в Джеда, Саудитска Арабия, ще се издига на над 1000 м височина, а разгърнатата строителна площ е 530 хил. кв. метра. 

Инвестицията в застрояването на целия квартал, общо 23 хектара на брега на Червено море, се очаква да достигне 20 млрд. долара, 1,2 млрд. от които се влагат в небостъргача.

Виж още: Кратка история на многоетажните сгради

Идеята за кулата е на принц Ал-Уалид бин Талал, основател на Kingdom Holding Company. Той е смятан за един от най-големите инвеститори на планетата, а личното му състояние според актуалната класация на "Форбс" за милиардерите по света, е малко над 20 млрд. долара, което го нарежда на 34-то място.

Сградата ще има смесено предназначение - с хотел "Четири сезона" и луксозни апартаменти, офис пространства и най-високата панорамна площадка. Т.нар. "Небесна тераса" с диаметър около 30 м, ще бъде достъпна на 157-о ниво.

Джеда е описван като една от най-магичните и интересни дестинации в Саудитска Арабия. Градът е най-голямото пристанище на Червено море и вторият по големина в страната след столицата Рияд.

Център на провинция Мека, Джеда е избран за строежа на кулата и заради ролята си като отправна точка за поклонническия път към свещения за мюсюлманите град Мека.

"Кингдъм тауър" ще надвишава настоящия световен рекордьор "Бурж Халифа" в Дубай с повече от 173 м. Ще разполага с 59 асансьора и 12 ескалатора, като асансьорът към панорамната площадка ще се движи със скорост 10 м в секунда.

Ейдриън Смит, работил по "Бурж Халифа" в компанията Skidmore, Owings & Merrill, е ангажиран и с този проект чрез базираната в Чикаго архитектурна фирма Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS+GG), в която е съдружник.

По форма конструкцията напомня младо пустинно растение, устремило се за растеж нагоре, а основата, както при "Бурж Халифа", е разгърната като цъфнало цвете.