Освен инвестиции и финансиране в енергийния сектор, при посещението на българската делегация са били обсъдени и редица други теми, дори световното по футбол през 2022-ра, на което емирството е домакин

Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в VII блок на АЕЦ Козлодуй, стана известно по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Негово превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани.

"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. След предсрочното закриването на първите четири енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение

да изградим нов модерен реактор от най-ново поколение,

за да задоволим енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрием най-високите екологични критерии", подчертал Борисов пред високопоставения си домакин.

Премиерът обясни, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. Шейх Ал Тани, от своя страна, изрази интерес за енергийната стратегия на България и поиска страната ни да предостави на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Тема на разговора са били и възможностите за доставки на втечнен газ от Катар

"За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", е заявил на срещата Борисов.

Двамата събеседници се обединили около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между държавите им, така и за ЕС. Негово превъзходителство Ал Тани е проявил интерес и

изложбата "Епопея на тракийските царе" да бъде представена в Катар

Интерес за инвестиции у нас - в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката и земеделието, прояви по-рано и шейх Фейсал бин Сауд Ал Тани, ръководител на направлението за бизнес развитие на Катарската инвестиционна агенция, чиито представители разговаряха с българския премиер и министрите му.

По време на разговорите беше потвърден интересът на катарската страна за опериране на линията Доха-Варна. Предстои посещение на катарска делегация у нас за проучване на конкретните възможности за развитие на пристанище Варна. Особен интерес от катарска страна има и за обучение и обмяна на опит с български специалисти в сферата на управлението на въздушното движение.

Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо

Българската земеделска продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, стана ясно по време на срещата. 

"Хасад Фууд" е държавна компания, създадена от катарския инвестиционен фонд, и с нея се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни в емирството. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи транспортния вертикален коридор Истанбул-България-Румъния. Отново бе повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни декларираха интерес към изграждането на трасето.

Първото споразумение, подписано с катарския премиер и вътрешен министър шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани, беше за сътрудничество в борбата с престъпността.

В неделя премиерът Борисов се срещна и с изпълнителния директор на Висшия комитет за подготовката на световното първенство по футбол Катар 2022 Хасан Абдула ал-Зауади.

Стана ясно, че страната ни може да участва със свои строители в реализацията на многомилиардната инвестиционна програма на Катар

във връзка с домакинството на мондиала

Българската делегация се запозна и с някои от крупните проекти, които предстои да бъдат изградени през следващите няколко години от чуждестранни компании.

На двудневното си посещение в Доха министър-председателят бе придружаван от вицепремиера Румяна Бъчварова и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Десислава Танева, Божидар Лукарски, Ивайло Московски, Даниел Митов и Теменужка Петкова.