Пътна полиция предлага поправки в Закона за движение по пътищата, които да осигурят повече сигурност на пътя

Актове да се пишат, само когато има на лице тежко пътно произшествие. Такава промяна предлагат от КАТ в Закона за движението по пътищата. Те искат да се разшири броят на нарушенията, за които се пише фиш на място.

За безопасността на пътя

Сред другите мерки, които КАТ предлага, за да се повиши безопасността на пътя са сваляне на регистрационни табели и спиране на моторно превозно средство (МПС) от движение при тежки пътнотранспортни произшествия.

От пътната полиция също така се обявиха и за промени като намаляване на максималната скорост на движение в градовете и промяна в шофьорските курсове и изпити.

Изпълнителната власт ще търси варианти за засилване на мерките срещу нарушения на пътя, така че да са по-ефективни и да няма възможност за избягване на санкциите, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя коментира, че един от акцентите в законодателните промени ще касае рецидивистите с нарушения на пътя.

По отношение намаляването на максималната допустима скорост за шофиране в градовете и от страна на министъра има "зелена светлина". "Три са големите градове - София, Пловдив и Варна, с най-голям брой произшествия, като Пловдив изпреварва София. Това налага да мислим мерки как да ограничим скоростта в рамките на населените места и то основно в големите градове", подчерта Бъчварова.

Главният проблем - чувство за безнаказаност

Като основен проблем за сигурността на пътя от МВР определят чувството за безнаказаност на шофьорите. Комисар Христо Терзийски предложи по-строги мерки, като директното отнемане на книжка при тежка катастрофа с ранени и убити.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази становище, че е необходимо да се въведат принудителни мерки, за да се засили стимулът на спазване на правилата за движение.

"Дали ще бъде временно спираме на МПС от движение, дали ще бъде временно отнемане на регистрационните номера, говорим за най-тежките нарушения, докато си изпълниш задълженията. Хората, които по-дълго са се занимавали с безопасност на движението, помнят един член 44 А от Закона за движение по пътищата. Тогава водач с алкохол между 0,5 промила и 1,2 промила беше незабавно задържан, отвеждан пред районния съдия и на същия беше налагано лишаване от правоуправление и задържане в поделенията на МВР за срок от 15 дни. Колко бяха нарушенията тогава!? А, сега? Някъде към шестата присъда започваш да мислиш дали ще ти вземат книжката този път", коментира Цацаров.

Очаква се да бъдат сформирани работни групи, които да работят върху промените в Закона за движението по пътищата.

Източник: "Дарик", Агенция "Фокус"