До какво може да доведе гласуването с новата опция "Не подкрепям никого" - избиране на президент с по-малко от половината подадени гласове и/или касиране на изборите

Заради графата "Не гласувам за никого" в бюлетината на предстоящите избори се влиза в хипотезата на безкрайния цикъл. Това коментира пред Нова тв математикът и председател на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов по повод казуса с протестния вот, който ще се окаже в услуга на кандидатите за президент.

Според математика с отбелязване на графата "Не гласувам за никого" "помагате на всички". Според обясненията му при сегашната нормативна уредба "дали пускате бяла бюлетина, или не подкрепяте правите едно или също".

"Аз лично смятам, че трябва да се върне в явен вид принципът, че победителят трябва да има повече от всички останали. Това е принципът на мажоритарния вот от двата тура и той винаги е действал така. Вкарвайки гласове, които не са за никого и ги наричате и действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Всички малки кметства ще изгърмят по този начин. Сложили са го това и в парламентарните избори, а там какъв цирк става със субсидията, с единия процент, с бариерата 4% - всичко гърми там. Апелирам към нашите депутати - махнете я тая глупост, защото при всеки следващ избор ще бъде все по-тежко", коментира проф. Константинов.

Блогърът Асен Генов сравни текстовете в Изборния кодекс с "трика, който направиха, за да изберат Пеевски в ДАНС, за да обслужи техния интерес". Той смята, че излъгани ще бъдат всички тези, които искат да упражнят протестен вот, като се прави опит той да бъде дисквалифициран. 

По думите му гласовете "На подкрепям никого" ще се третират като невалидна бюлетина, с което се губи смисълът на задължителното гласуване. "Законодателят иска да приравни "хулиганското“ поведение в изборната секция с ясно артикулирана политическа позиция "аз не ви харесвам", коментира Генов. 

Виж още: ЦИК напомни: На тези избори можем да гласуваме "За никого"

Касиране на изборите? 

Опасността изборите да бъдат касирани заради противоречията в Изборния кодекс с конституцията става все по-голяма. Вместо да оправят кашата, която сами забъркаха, депутатите вчера абдикираха от дебата по проблемите и Народното събрание се разпусна до вота. Така тежкият правен казус около квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори остана висящ, пък пише в. "Сега", разглеждайки темата.

Според конституцията изборните резултати се определят след преброяване на действителните гласове и чл. 278 (2) т. 9 на Изборния кодекс определя бюлетините с "Не подкрепям никого" точно за действителни. Методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент, която всъщност е приложение № 2 към чл. 312 от ИК, обаче изключва бюлетините "Не подкрепям никого" при броенето на резултатите, което е директно нарушение на конституцията. Така се появява възможност кандидат да бъде избран на първи тур с под 50% от действителните гласове. 

Избори в България се касират от Конституционния съд, който може да бъде сезиран от президента, МС, ВКС, ВАС, главния прокурор, 1/5 от депутатите, омбудсмана, но не и от пряко заинтересуваните - участниците в изборите. Самото искане може да стане само след обявяване на резултатите, и то в 15-дневен срок. До момента цялостно касиране на избори у нас не е имало, но е имало случаи на частична касация - и на избрани депутати, и на изборни резултати. Последното искане за касиране на избори, което бе отхвърлено от КС, бе от август 2013 г. - тогава ГЕРБ искаше да бъдат отменени изборните резултати заради агитацията в деня за размисъл, случая "Костинброд", нарушения при гласуването в Турция и др. КС отхвърли всички искания. 

ЦИК е наясно с проблема. Много юристи призоваха комисията да пренебрегне ИК и да приложи директно конституцията. Източник на вестник "Сега" от ЦИК коментира, че комисията е наясно, че конституцията има пряко действия и е над закона, но досега никога тази постановка не е задействана, обикновено при подобен спор се пита КС. Затова ЦИК няма да пренебрегне кодекса и ще продължи процеса, независимо че рискува целите избори. 

Сегашният правен казус с въвеждането на квадратчето "Не подкрепям никого" бе забъркан по време на заседанията на парламентарната правна комисия през април при гледането на промените в Изборния кодекс. За да бъде омекотен спорният текст за задължителното гласуване, депутатите решиха да дадат опция "Против всички". 

"Това е много по-добрият вариант, отколкото гласоподавателят да вземе бюлетината, да не гласува за никого или да шари и да я направи недействителна. Тогава тя отива в купчината "400 хиляди недействителни", където пък това отношение на избирателя по никакъв начин не се зачита", коментира шефът на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ). 

Изкарването на бюлетините "Не подкрепям никого" от кръга на бюлетините, които определят изборните резултати, бе осъществено с активната помощ на депутати от Реформаторския блок.

Източник: Нова телевизия, в. "Сега"