Четири негативни последици за организма, но и една полза

Скъсала е с гаджето, затрупана е с работа, не се задържа на едно място заради постоянни командировки... Има много причини сексуалният живот на една жена да е в застой. Какви са последиците за организма й?

1. Чувства по-голямо безпокойство

Факт е, че сексът помага "да изпуснеш парата". Шотландски учени са установили, че хората, които се въздържат от секс, се справят по-трудно със стресови ситуации като говоренето пред публика - много повече в сравнение с онези, които правят секс поне веднъж на две седмици. Защо ли? Причината не е долу, а горе. По време на секс мозъкът отделя химически вещества за добро настроение - като ендорфини (хормона на щастието) и окситоцин, който ви кара да се чувствате по-освободени. В случая като заместител може да се използват йога упражненията.

2. Става по-податлива на настинки и грип

Правенето на по-малко секс снижава излагането на микроби, но за нещастие така се пропуска и ползите от укрепване на имунната система. Изследователи от университета Уилкс-Бар в щата Пенсилвания са стигнали до извода, че когато се прави секс веднъж или два пъти седмично, антителата, защитаващи организма от вируси, се покачват с 30% - в сравнение с хората, които правят секс рядко или никога.

3. Намалява риска от инфекции на уринарния тракт

Близо 80% от инфекциите на уринарния тракт се появяват в рамките на едно денонощие след полов акт, сочи проучване в медицинския журнал "Американски семеен лекар". По време на секс бактериите от вагината могат да бъдат изтикани в уретрата. Така че въздържанието си има и положителна страна!

4. Ако е обвързана, това може да навреди на взаимоотношенията й с партньора

Според експерти липсата на секс може да застраши сигурността на връзката ви. Ако спрете да правите любов, това се отразява на самочувствието и намалява нивата на окситоцин и други хормони, които ви привързват един към друг, обяснява психологът Лес Парът, автор на Saving Your Marriage Before It Starts (Спасете брака си, преди да е започнал). Освен това подобна ситуация може да предизвика и страхове, че единият от вас ще потърси други партньори, с които да задоволи сексуалните си нужди.

Периодът без секс в една връзка обаче не означава, че не можете да сте щастливи заедно, категоричен е ученият. Сексът е само един от начините двойките да демонстрират интимност помежду си - наред с целувките, комплиментите и държането за ръце. Всичко това ви помага да се чувствате свързан с партньора си на емоционално ниво - дори ако не отделяте време, за да поддържате физическа връзка.

5. Може да се чувства потисната, но не поради причината, която си мислите

Проучване, публикувано в журнала "Архиви на сексуалното поведение", твърди, че колкото по-дълго жените стоят "на сухо", толкова по-депресирани стават. Вероятно обаче ги потиска не липсата на секс - подобен резултат бил отчетен и при онези жени, чиито партньори носят презерватив.

Учените допускат, че някои съставки на семенната течност, вкл. мелатонина, серотонина и окситоцина, оказват положителен ефект върху настроението на жените, правещи секс без предпазни средства - който, разбира се, си има и своите недостатъци. Наречете го "пенис с две остриета"...

Източник: Prevention / Пейдж Фаулър