Раздразнителност, напрежение, умора, чести схващания са сред симптомите. "Магнематрикс" ни помага да си го набавим

Магнезият е минерал, без който е невъзможно производството на енергия от клетките. Това го прави изключително важен и липсата му може да се отрази негативно на всеки орган и система в тялото - мозъка, мускулите, сърцето и кръвоносните съдове.

Магнезиевият дефицит най-често не се търси и остава нелекуван, но се предполага, че засяга над 60% от хората. Има много сигнали за недостига му - например нощни крампи, скованост във врата, болки в челюстта, главоболие. Често лекарите търсят други причини за симтомите, защото подобни оплаквания могат да се свържат с редица други заболявания.

Магнезият е ключов

за нервните и мозъчните функции, работата на мускулите и сърцето, поддържане на нормално кръвно налягане. Над 300 жизненоважни ензимни реакции не могат да протекат без него. Той изпълнява широка гама биологични функции:

- Активира мускулите и нервите
- Създава енергия в тялото чрез активирането на аденозинтрифосфата (ATФ)
- Подпомага усвояването на белтъчини, въглехидрати и мазнини
- Служи като градивна единица за синтеза на РНК и ДНК
- Прекурсор е на невротрансмитери като серотонина
- Съдейства за оптималната инсулинова чувствителност на клетките, което подобрява нивата на кръвната захар
- Оказва положително влияние върху функцията на половата система, като разширява по естествен начин кръвоносните съдове. 
- Действа за намаляване на кръвното налягане и разширяване на бронхите при заболявания на дихателните пътища. 

Около 2/3 от магнезия се намира в костите

Част от него помага за изграждането на тяхната физическа структура заедно с минералите фосфор и калций. Друго количество се намира на повърхността на костите и действа като място за съхранение на магнезий, който тялото може да ползва при непълноценно хранене. 

Кога да приемаме допълнително магнезий

Известно е, че магнезият спомага за отпускане на мускулната тъкан и болката, свързана с нея. Намалява главоболието, причинено от мигрена, и подобрява качеството на съня в ролята си на невротрансмитер. 

С недостатъчен прием на магнезий се свързват състояния като:

- Болка (главоболие и мигрена, мускулни спазми и крампи, фибромиалгия)
- Нарушения в съня (тревожност, депресия, синдром на неспокойните крака, инсомния, тикове)
- Псориазис 
- Акне и екземи 
- Астма 
- Високо кръвно налягане 
- Остеопороза

В сърдечния мускул магнезиевият дефицит може да доведе до аритмия, нередовна контракция и повишаване на сърдечната честота. 

По-висока нужда от прием на магнезий имат хората, страдащи от бъбречни проблеми и диабет поради засиленото изхвърляне на минерали през урината. От магнезиев дефицит са застрашени също онези, които приемат големи количества алкохол или имат ниски концентрации на калций и калий в кръвта. 

Някои медикаменти също намаляват усвояемостта на магнезия. Такива лекарства са диуретиците, някои антибиотици (гентамицин, амфотерицин), медикаменти за лекуване на рак като антинеопластици.

Практиката и изследванията отбелязват, че възрастните хора са по-застрашени от магнезиев дефицит поради съвкупността от фактори като засилено изхвърляне през урината, затруднено усвояване и редовна употреба на медикаменти. 

Нуждите на тялото от магнезий се увеличават чувствително при физически и психически стрес. Това е и

един от най-важните минерали за спортистите -

заради способността му да отпуска мускулните влакна, да предотвратява болезнените крампи, да подобрява мускулните съкращения и да участва в образуването на ензими, които са главните "черноработници" за възстановяването и усвояването на хранителните вещества.

Когато магнезият се приема с цел поддържане на нервната система и регулиране на стреса, се препоръчва неговото комбиниране с витамините от Б-комплекса, които също подкрепят нервната система и се използват успешно срещу стрес. Особена е функцията на витамин B6, който пряко участва в използването на магнезия в организма. 

Магнезият се усвоява най-оптимално, когато е прикрепен към органична киселина (магнезиев цитрат) или свързан към глюконова киселина (магнезиев глюконат).

"Магнематрикс" на "Витаголд" е хранителна добавка, в която матрица от четири магнезиеви соли с различна разтворимост и степен на усвояване, е комбинирана с четирите най-важни витамина от група Б (B1, B2, B5, B6).

Има ефект при:
- мускулни крампи, изтръпване
- нервност, раздразнителност, умерена тревожност, преходна отпадналост, леки разстройства на съня
- признаци на напрегнатост като стомашно-чревни спазми или сърцебиене (при здраво сърце)

Допълнителна информация за продукта ще намерите на snba.bg.

Източник: "Витаголд"