Попада ли държавният глава на САЩ сред най-богатия 1% от американците

Ако в САЩ средното годишно възнаграждение варира около 53 хил. долара, а едни от най-добре платените професии в страната са лекарите и висшите мениджъри, които получават годшно по над 240 хиляди долара (за анестезиолог) и 180 хил. долара (за изпълнителен директор), то каква заплата получава президентът на САЩ.

Като един от хората с най-голямо влияние в света, контролиращ американската армия, какво е възнаграждението на президента на Съединените американски щати?

"Бизнес инсайдър" дава точния отговор - 400 хил. долара годишно, като допълнително с това има право и на допълнителни 50 000 долара за належащи разходи.

Виж още: Колко е заплатата на президента​

Заплащането на президентите на САЩ се е увеличило през годините. Първият президент Джордж Вашингтон е получавал 25 хил. долара на година, когато встъпва в длъжност през 1789 г. 

Това може и да не звучи като голяма сума, но ако пресметнем на колко се равняват днес 25 хил. долара от 1913 г. (от тогава има данни за инфлацията в САЩ), ще получим внушителната сума от 600 хил. днешни долара. Като се има предвид, че инфлация е имало и преди това, можем да си представи стойността на тези 25 хил. долара през 1789 г.

От 1789 г. до днес е имало пет увеличения на заплатата на държавния ръководител на САЩ, като последното е от 2001 г. Тогава конгресът удвоява президентската заплата - от 200 хил. на 400 хил. долара.

Виж още: Би Би Си: Тайното богатство на Владимир Путин (целият филм)​

Това обаче не са единствените доходи на американския президент. Освен заплатата си президентът Обама, например, за 2011 г. има доходи от 790 хил. долара, като останалата част от тях идват от инвестиции и хонорари за публикации на негови книги.

Това го поставя в топ 1% на американците с най-високи доходи.

Както повечето служители, и президентът получава бонуси към заплатата си. Но за разлика от останалите, неговите включват безплатен транспорт - в президентската лимузина и президентския самолет. Той живее в Белия дом - също безплатно.

Освен това в края на мандата президентът остава на правителствена издръжка, което включва годишна пенсия от 200 хил. долара, покриване на здравни разходи, официални пътувания и разходи за офис.

Виж още: В кои страни заплатите са по-високи, отколкото в САЩ​

Източник: "Бизнес инсайдър"