Оказва се, че в Дания получават 10 пъти по-висока надница, отколкото у нас

Заплащането на труда на работещите в държавите от Европейския съюз варира в широки граници, като разликата между държавите с най-висока и с най-ниска ставка е над 10 пъти. 

Най-високо е заплащането в Дания, а очаквано, най-ниското е у нас. Това сочат данните на Германския институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация "Ханс Бьоклер") в Дюселдорф, който представи резултатите от свое актуално проучване за заплащането в частния сектор през последната година, съобщава БНТ.

Виж още: Минималната заплата у нас е 9 пъти по-ниска спрямо Люксембург

Най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника. 

Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург. А Германия заема, както и през миналата година, осмо място с почти 33 евро на час. Почти същата е цената на труда и в частния сектор на съседна Австрия. 

Средната стойност за целия Европейски съюз е 29,50 евро на час.

Виж още: За колко години може да станеш милионер, ако пестиш от заплатата си

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004 г., вече плащат повече за час труд, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в общността от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15,80 евро.

Къде са Румъния и България в това изследване? За съжаление отново на опашката. Румъния е на предпоследно място с 5 евро среден разход за един час труд. А България заема последната позиция с 4,10 евро.

Източник: БНТ