Властите в страната активно насърчават раждаемостта, като понякога стигат до любопитни моменти

"Нужно е съвсем малко пространство, за да се прави секс". Това заявява г-жа Джоузефин Тео, старши държавният министър на Сингапур, по повод кампанията на града-държава да насърчава раждаемостта. 

Властите в страната призовават двойките да правят секс дори в много тесни пространства, съобщава Ройтерс.

Министър Тео се обърна към партньорите във фертилна възраст, призовавайки ги да създадат потомство, дори да не разполагат със собствено жилище.

Богатият азиатски град-държава се нарежда на пето място по показатели за най-ниска раждаемост в света, като на една жена се падат едва 1,3 раждания. За последното десетилетие Сингапур отбелязва най-ниския си естествен прираст с 1,2% годишно.

Правителството в страната осигурява щедри бонуси в кеш, като за всяко новородено дете се дават по 7400 долара. Паралелно с това държавният жилищен фонд от своя страна дава приоритет на сключилите брак двойки. Така властите се надяват да насърчат двойките да създават потомство.

Инициативата е подкрепена и от някои частни компании, като "Ментос". В рекламен клип, озаглавен "Национална нощ" от "Ментос" призоват сингапурците "да вдигнат флага" и да накарат техния "патриотизъм да избухне". "Време е да изпълним обществените си ангажименти и да правим бебета!", се казва още в рекламата.

Въпреки това обаче гражданите не бързат да изпълнят заръките на властите. 

"Сингапурците са като птиците, не очаквайте от тях да снасят яйца, ако не са си направили гнездо!", коментират блогъри. Освен това активисти за правата на жените коментират, че съществуват много други проблеми, които пречат на жените в Сингапур да раждат, като сред тях са половата дискриминация на работа, както и много по-дългият работен ден в Сингапур в сравнение с други развити икономики в региона.  

В социалните мрежи пък се появиха шеги кои са най-тесните места, в които може да се прави секс по заръката на на министър Тео.

Източник: Ройтерс