Чрез схема с електронни подписи крадец е успял да стане незаконно собственик на над 100 дружества

Чувствате ли се сигурни в собствеността на фирмата си? Проверете пак. Чрез схема с електронни подписи крадец е успял да стане незаконно собственик на над 100 дружества, като за схемата разказвабизнесмен от Благоевград.

"Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва "Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма". И аз казах "Как така не съм собственик?!", разказва Стефан Алексов пред Би Ти Ви.

Реакцията му след новината е светкавична - в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите.

Така блокирани остават над 100 хил. лв., а Стефан Алексов започва да си задава въпроси - как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно.

"Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Тоест всичко става благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо", описва схемата Алексов.

Именно по тези стъпки най-вероятно е минал Милен Лилков Маринов от Видин - новият собственик на фирмата.

Виж още: Какви схеми ползват хакерите, за да крадат пари и информация​

"Написал е, че е проведено Общо събрание, в което 98% от дяловете стават негова собственост и само 2% стават мои, увеличил е капитала на дружеството по документи и всички тези документи нито един от тях не е оригинален", разказва ужиленият.

Седалището на фирмата също е променено - от Благоевград на София.

Икономическа полиция започна работа по сигнала. Междувременно проверка на телевизията показва, че измамникът от Видин е присвоил по същия начин още 119 фирми, а освен това е станал собственик и на повече от 80 леки автомобила.

Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества - вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.

Полицията е извикала извършителя на разпит, но той не се явил с мотив, че нямал пари за път до Благоевград. В последствие обяснил, че си продал самоличността за 20 лева. Но записи от камерите в банката, в която е внесъл пари за увеличение на уставния капитал на фирмата, показват именно него като извършител.

Източник: Би Ти Ви