Акцията с участието на Валери Симеонов продължи и в събота вечер в "Какао бийч" и "Бедрум", където вицепремиерът беше посрещнат с освирквания. Той на свой ред обеща промени в законодателството, които "да спрат терора на тарикатите над нормалните хора"

Звучи доста обидно да се обръщаме към бизнеса с "тарикати", "да излязат на светло", "да започнат да спазват законите" - големият бизнес в Слънчев бряг вече няколко години доказва, че е абсолютно на светло, увери пред БНР председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Виж още: Всеки втори търговец в Слънчев бряг укрива доходи

Тя уточни че приветстват проверките, които са толкова масирани от две години, и коментира:

"Ние бяхме тези, които седнахме на една маса с МВР, с представителите на НАП и казахме: "Да, стоим зад вас за тези проверки, просто молбата ни е да бъдат по-дискретни, да не бъдат показни, да не стават достояние на нашите гости, защото това в никакъв случай не работи за нашия имидж." В този смисъл, никой не бяга от законността, още по-малко ние, които сме легалните представители на бизнеса в комплекса. Но, такава зрелищност, такава показност...

"Среднощните проверки с участието на Валери Симеонов, които започнаха в петък срещу събота, продължиха и следващата вечер в клубове като "Бедрум" и "Какао бийч", където тече фестивалът Solar Summer. Вицепремиерът посрещнат от посетителите с обиди и скандиране на "Оставка".

Самият той отново разказа във "Фейсбук" подробности за акцията:

"Тази нощ държавата влезе в ролята си и в "Бедруум" - открита дискотека, работеща в противоречие с редица разпоредби на закона и тероризираща целия залив от години. При първата проверка беше иззета апаратура и изцяло спряно озвучаването.

При втората проверка, около 4:00, отново беше спряно озвучаването, с което държавата показа воля и способност да наложи ефективно закона. Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч.

Проверките в центъра на Слънчев бряг показаха по-задоволителна картина от предната нощ, което свидетелства за резултатност от действията на институциите. Рецидивистите от “Оксижен” отново тормозеха района с високи децибели, но и новият им комплект апаратура беше конфискуван и се възцари тишина.

Що се отнася до обвиненията, че се фокусираме само върху шума, добре е всички да знаят, че две поредни вечери от касата на “Оксижен” се конфискува целият оборот по около 8000 лева на нощ, налагат се актове по трудовия кодекс, закона за акцизи, данъци и складове и др. Все актове, които водят до сериозни санкции за собствениците.

За пореден път се видя, че когато има политическа подкрепа, полицията може да си свърши работата безупречно - похвала заслужават специалните полицейски сили, командировани от Пловдив и колегите им от ОД на МВР Бургас.

Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона.

Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора.

И не на последно място - следете внимателно кои медии коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг - те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите."

Всички големи обекти в комплекса, особено по-старите, имат съответната документация, за да работят, категорична бе тази сутрин Елена Иванова пред БНР. Тя изтъкна, че проверките през последните две години са засилени и институциите би трябвало да са разбрали отдавна, ако някоя дискотека няма разрешително:

"В крайна сметка, ние не сме от вчера. Знаем, че в цяла България такива практики съществуват. Затова обаче са контролните органи, отговорни за всяко едно нещо. Никога не бихме застанали зад субект, който извършва данъчни измами. Никога не бихме застанали зад субект, който предлага храни с неясен произход, с изтекла годност и т.н.. Пак казвам - ние, представителите на бизнеса, сме зад всичките тези проверки, но това не може да се прави в най-големия пик, още по-малко две седмици преди края на активния сезон.

Когато има нарушения и те са констатирани с документи от легитимните и отговорни за това органи, да се седне, да се извика този субект, който е такъв голям нарушител, който и да е той, не го знам кой е, и да му се каже: "Това са констатациите, г-не. Твоето заведение от утре нататък няма да работи." Влизането с полиция на вицепремиер означава ли затваряне на заведението, а призоваването на този субект в рамките на деня и връчването на всичките тези констатации не би могло да го затвори?! Не мога да разбера."

Виж още: Как изглеждаха ресторантите в някогашния Слънчев бряг

Иванова е категорична че в хотелите почти през ден има проверки за спазването на различни нормативни изисквания и институциите работят:

"Със сигурност това се случва и в заведенията, не само в хотелите. Не виждам кой не си е свършил работата, че накрая вицепремиерът трябва да покаже на тези институции, че ако не е той, в България няма кой да върши тази работа."

Собствениците в Слънчев бряг имат съмнения, че административният капацитет не е достатъчен, за да бъдат обхванати всички обекти в курорта.

"Обект на проверки са същите тези обекти, които се проверяваха и миналата година, и по-миналата година - хотелите в източната зона и тези големи заведения, дискотеки, барове, ресторанти и т.н.. Кой проверява западната зона и всички нелегално настанени там гости? Под "нелегално" имам предвид в обекти без категоризация и със съответните последствия от това", каза още Иванова и добави:

"Според Закона за туризма има Национален съвет по туризъм, който е към министъра на туризма. Отделно от това - Координационен съвет по туризъм. В крайна сметка ние вече не можем да разберем кой съвет какво решава и проблемите на туризма стоят нерешени. Ще си позволя да кажа, че в крайна сметка, ако имаме едно нормално управление в тази държава, първо ще се научим да приоритизираме проблемите, след което ще започнем от най-сериозните."

Виж още: Слънчев бряг попадна в класация за най-развратните курорти в Европа

Това беше една показна акция; до момента нямаме нито един съставен акт, заяви пред Нова телевизия представителят на "Бедрум" Веселин Борисов. Според него нарушаването на нощната тишина е много абстрактно понятие.

Запитан имат ли право да работят, като се има предвид Наредба 1 на общината за нощния шум и звукоизолацията, той бе категоричен: "Да, имаме право да работим и това ще бъде доказано в съда - и когато това се случи, ще искаме да знаем кой ще поеме отговорност за тази акция и кой ще ни възстанови загубите."

Управителят на "Оксижен" Данаил Петков пък призна, че единственият начин, по който контролират силата на звука в заведението, е чрез музикалната уредба.

Богатството на Слънчев бряг наистина е в неговото многообразие, но именно в него всеки трябва така да извършва своята дейност, за да не вреди на другия, коментира обаче хотелиер пред Флагман.бг.

По думите му Слънчев бряг не е парти курорт, 90% от посетителите в хотелите са семейства, а едва 10% са младежи: "Естествено, че шумът - когато минава нормални граници след 24 ч. и хората няма как да почиват, защото все пак са дошли заради това в Слънчев бряг, - вреди, и то съществено."

Виж още: Седем причини да обичаме Черно море