Корупцията в институциите и политизираните правосъдни органи, свързани с влиянието на олигарсите, все повече заличават положителните промени, коментира EUobserver

Многото положителни промени в България и Румъния след приемането им в ЕС все повече отстъпват място на институционализираната корупция и политизираната съдебна власт, свързвани с влиянието на олигарсите, коментира EUobserver по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

Според авторите, които изготвят докладите на "Фрийдъм хаус" Nations in Transit, конкретно в България институционалните проблеми се засилват от три фактора. Това са нестабилните правителства напоследък - четири от две години насам, организираната престъпност и нарастващия интерес на Русия към потенциала на страната като маршрут за руския енергиен износ.

Изданието отбелязва, че различията между "старата" и "новата" Европа се размиват, но влошеното здраве на демокрацията в граничните посткомунистически държави на континента застрашава както демократичните ценности, така и сигурността в региона.

Успехът на неотдавнашните протести срещу опитите на кабинета "Орбан" да въведе данък "интернет" в Унгария ни напомни, че гражданските движения са опора срещу изкушенията на авторитаризма, особено в общества, където няма силни опозиционни партии, се казва още в коментара.

Предизвикателствата към защитниците на демокрацията днес не са така страшни като обстоятелствата, при които са действали Вацлав Хавел и Лех Валенса, но заплахите пред плурализма, откритото управление и гражданските права остават напълно реални, предупреждава EUobserver.