Нотариалната камара предупреждава за схема с незаверени преписи на нотариални актове

Измамите с имоти не са нещо ново, не са и рядкост. Съществува обаче изключително лесен начин, по който измамници се опитват да присвояват жилища. За това предупреждава в интервю за в. "24 часа" председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

Има огромен риск от нова вълна имотни измами, след като вече съществува възможност всеки да отиде в Агенцията по вписванията и да получи незаверен препис от нотариален акт на чийто и да било имот, заявява Танев.

Въпросното копие - създадено на копирна машина или на ръка, лесно може да се превърне в заверен препис и да стане "доказателство" за прехвърляне на имота, особено когато нотариалният акт е издаден преди 1992 г. и не е отразен в информационната система на агенцията, допълват от гилдията.

Това е и причината нотариусите да настояват да се върне отмененото преди близо две години положение, при което Агенцията по вписванията нямаше право изобщо да издава незаверени преписи, т.е. копия на нотариални актове. Въпросната забрана е отменена с промяна в Правилника за вписванията – алинея 3 на чл. 51, влязла в сила на 7 ноември 2014 г.

Виж още: Над 8 млн. лв. са откраднали телефонните измамници у нас за 4 години

Поправката е изготвена от правосъдното министерство и приета с постановление от Министерския съвет.

Заверени копия от нотариални актове може да получават само страните по прехвърлянето, а също така адвокати, нотариуси, частни съдия-изпълнители, съдебни и данъчни органи - лицата, които имат определен правен интерес, обяснява Танев.

"В никоя европейска държава обикновен човек не може да поиска и да получи копие от нотариален акт на който и да е друг човек. Навсякъде имотният регистър е публичен, но достъпът до нотариалните актове е опосредстван – извършва се чрез адвокати, нотариуси и други", допълни той.

Има предвидена процедура, има следа кой е получил документа и че той е от кръга на оправомощените, уточни Танев и припомни, че въпросът е важен за българите, 95% от които притежават собственост.

Виж още: Невероятната история на най-крупната телефонна измама у нас

Източник: в. "24 часа"