93% от телефонните измамници са мъже на възраст между 18 и 35 години

Според изследване относно телефонните измами общата стойност на средствата, които жертвите са предали на телефонните измамници за периода 2011-2015 г., е над 8,38 млн. лв., съобщиха от Прокуратурата. 

Измамени и измамници

В повече от половината случаи жертвите са давали до 3000 лв., рядко сумата надхвърля 10 хил. лв. Най-често парите са държани в домовете на пострадалите. Следват средствата, изтеглени от банка, или взети назаем. Понякога се предават и ценности. Пострадалите при телефонни измами жени (852) са почти три пъти повече от мъжете (304). 

Най-голямата част от жертвите са на възраст между 71 и 80 години, а най-малка са под 18-годишните. Най-много от измамените живеят на територията на Столичната община. 

Виж още: Телефонните измами вече се целят и в по-млади хора

93% от телефонните измамници са мъже на възраст между 18 и 35 години. Жените са включени основно в подпомагане на престъпните дейности. Повечето от тях са от малки градове в страната, които не са областни центрове. 

Как се случват измамите

Технологията на телефонната измама е свързана най-вече с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата. Следващият мотив е неправомерно поведение на близък на жертвата и в най-малко от случаите става въпрос за користен, икономически мотив от страна на жертвата. 

През втората половина на 2015 г. се наблюдава нова техника при осъществяване на телефонните измами - лице, представящо се за орган на властта, например водещ делото следовател, прокурор или разследващ полицай, с цел разкриване на престъпление. 

Измамата е на второ място по разпространеност след кражбата при престъпленията срещу собствеността, с постоянно нарастваща тенденция от 2011 до 2015 г. На фона на непрекъснато увеличение в броя на регистрираните телефонни измами (286 регистрирани за 2011 г., 918 за 2015 г.) разкриваемостта също се е увеличила почти три пъти. 

Наблюдава се и ясно изразена териториална концентрация на регистрираните и разкритите телефонни измами. Половината от тях са концентрирани в Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София-град, като от трето място по брой на регистрираните телефонни измами през 2011 и 2012 г., през изминалата година София вече е на първо място. 

Виж още: До 10 години телефонните номера ще изчезнат

През изследвания период се наблюдава тенденция на увеличаване броя на новообразуваните досъдебни производства за измами, извършени по телефона. 

Основните труднисти при разкриване на престъплението: 

- симкартите не са собственост на извършителите ;
- липсата на видеонаблюдение в повечето населени места, както и недостиг на сили и средства за бърза реакция в малките и отдалечени населени места;
- напредналата възраст на пострадалите от престъпленията;
- някои стават жертва два и три пъти.

Виж още: Невероятната история на най-крупната телефонна измама у нас