Какво да направим и какви препарати да използваме, за да се отървем от този досаден проблем в апартаментите

Един от най-големите врагове на дома е мухълът. Той се появява при по-голяма влажност на въздуха и може да причини щети по стените на жилището. Да не говорим за неприятния ефект върху здравето на живеещите. А справянето с него често е доста голям проблем, изискващ средства и нерви. 

Препаратите за мухъл са временно решение на проблема и след време водят до падане на мазилка от стените. Единственият сигурен начин да се отстрани мухълът е да се отстранят предпоставките за появяването му, а именно - прекомерната влажност на въздуха.

Как реално да решим проблема

Основно правило е да не сушите мокри дрехи в помещението, освен ако то не е специално пригодено за това. Друг важен момент е да няма в стаята голям брой растения, особено ако се използва за спалня. Паралелно с това проветрявате често - 3-4 пъти на ден по 10 минути. Друг важен момент е да се поддържа постоянна температура в стаята.

Често срещан момент е появата на мухъл веднага след смяната на дограмите. Старите дограми имат своите естествени отвори, пропускащи въздуха, докато новите херметизират помещението, като по този начин задържат влагата вътре в дома. Така при смяната на дограмата, поискайте от майсторите да ви оставят дупки в нея, които да се запушват с клапи. Повечето нови дограми го позволяват и дори имат предварително предвидени места за оставяне на тези дупки. Така ще оставите възможност за естествена вентилация, която да отвежда влагата навън. 

Специалистите посочват, че всяко движение на въздуха в стаята работи срещу мухала и съответно ще ви помогне в малка или голяма степен да се отървете от него. Затова и някои препоръчват при проблем с мухъла и влагата като цяло да се използва климатик или дори прост вентилатор. 

Други посочват пък предимствата на вентилаторите, вградени в стената, които отвеждат въздуха навън (каквито има в повечето тоалетни). Който и от начините да изберете, ще ви помогне да създадете движение на въздуха и изтласкване на влагата извън жилището ви. 

Ако мислите за други решения на проблема, които включват майстори и ремонт, добър вариант са и специалните термобои. Те са значително по-скъпи от обикновения латекс, но пък за сметка на това имат значително по-голяма покривност. Допълнително с това действително отблъскват мухала и човек може да ги почиства изключително лесно. Само те едва ли ще решат целия проблем, но определено ще помогнат.

Разбира се, най-доброто решение е външната изолация на апартамента. Тя е обаче изключително скъпа, а според новите законови изисквания, външната фасада на блока се променя само със съгласието на целия блок и се прави цялостно, а не на парче - апартамент по апартамент. Така се предпазва градската среда от шарени фасади в разнообразни цветове. Все пак ако се спрете на този вариант, резултатите ви са гарантирани и проблемът ще бъде, ако не изцяло, то поне до голяма степен решен.

Домашни препарати срещу мухъл

И все пак конкретното моментно решение различните препарати срещу мухъл. В магазина има много такива, но за тяхното качество можете само да предполагате. Друг вариант е да си направите сами ефективни препарати. Някои от тях са опасни за здравето обаче и изискват внимателна работа и сериозно проветряване.

Опасни, но силни

Един от ефективните препарати е разтвор на белина и вода в съотношение 1:16. Той е много ефикасен, но трябва да се внимава много по няколко параграфа: 

1) избелва стените
2) изпаренията са отровни за хората, така че по време на третирането на стените трябва да носите маска, а след това да излезете от стаята 
3) Трябва да проветрите изключително добре, докато се махнат вредните пари - най-малко няколко часа

Друг много ефективен, но отново вреден препарат е смес от боракс и вода. Разрежда се в същото съотношение като белината - 1:16 в полза на водата. Следвайте същите правила, както и при горния разтвор, като тук трябва да се внимава и за още нещо. Прекаляването с този препарат може да доведе до допълнителна влага в стаята.

Ако предпочитате да използвате безвредни препарати, има няколко възможни варианта. С тях обаче може да се наложи да повторите пръскането няколко пъти в зависимост от това колко мухъл има в стаята.

Виж още: Домашен препарат против мухъл​

Безопасни, но по-слаби

Можете да опитате с разтвор от 1 супена лъжица екстракт от чаено дърво и 1 чаша вода (200 мл). Напълнете разтвора в бутилка с пулверизатор и напръскайте обилно мухъла.

Друг мощен вариант срещу мухъла е оцетът. Препоръчва се използването на бял, за да не остават след това следи по самата стена. Методът е ефикасен, бърз, не е скъп и паралелно с това дезинфекцира и прогонва неприятните миризми от стаята. Разбира се, има остатъчен аромат на оцет в стаята, но той изчезва до ден-два. 

Също опция е и разтвор на сода за хляб във вода. На 2 супени лъжици сода се слага половин литър вода. Може вместо вода да сложите оцет, като принципът е същият. Този метод не е токсичен, не мирише, не е скъп и не е отровен, като проблемът е само, че не получаваме същото действие, както с белината и боракса.

Още един вариант е разтвор на 3% кислородна вода и оцет, смесени в съотношение 1:1. Препаратът е добър, но трябва да внимавате с очите, защото е опасно, ако препарата попадне в тях. След като напръскате стената обилно, изчакайте 10 минути и започнете с подсушаването и проветряването.

Без значение, кои вариант ви допада най-много, при работа се погрижете за собствената си безопасност, като най-добре да използвате маска и очила.