Според главния прокурор с делото срещу имамите в Пазарджик проблемите с радикалния ислям у нас далеч не свършват

Твърдението, че у нас няма почва и наченки на радикален ислям, е невярно. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на кръгла маса в Народното събрание на тема "Радикалният ислямизъм - заплаха за националната сигурност на България", цитиран от агенция "Фокус".

По думите на главния прокурор радикалният ислям е в "доста прикрита и притихнала форма, защото държавните органи вземат мерки" и уточни, че ислямът не е радикален сам по себе си, а всеки, който прави радикален ислям, преследва други цели. 

"Трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм", изтъкна още главният прокурор.

Той предупреди, че с двете дела за разпространение на радикален ислям, които се гледат от Пазарджишкия окръжен съд, проблемът не е изкоренен. Според Цацаров, рискови райони са Велинградско и Смолянско. 

Виж още: Проповядването на радикален ислям влиза в Наказателния кодекс

По отношение на предложението за инкриминиране на проповядването на радикалния ислям в Наказателния кодекс, Цацаров посочи, че би следвало да има ясна дефиниция, какво представлява радикален ислям, защото формулирането на такава норма в Наказателния кодекс предполага еднозначното й тълкуване.

Според главния прокурор, сега действащият режим на регистрация, по силата на който вероизповеданията се ригистрират изначално по съдебен ред, а местните поделения се вписват от общините по уведомителен режим, не е най-добрият. Той изтъкна още, че не е привърженик на тоталната намеса на държавата в работата на религиозните институции, но "една малко по-засилена роля на държавата не би била излишна". 

Държавата трябва да регламентира и висшето духовно образование и съответното право за проповед или правото да се служи без да се намесва в автономията на религиозната институция, но най-малкото да въведе някакви минимални изисквания. Така например във Велинград и Смолян броят на проповедниците, завършили у нас, е нищожен в сравнение с тези, получили религиозното си образование някъде из арабския свят, посочи още Цацаров. 

Виж още: Следенето в интернет - основен фокус в борбата на МВР с тероризма

Председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет у нас Недим Генджев също повдигна темата и настоя да се назначават само имами, които са завършили български средни духовни училища. Според него трябва да бъдат изгонени 90 проповедници, които били пратени у нас от чужди вероизповедания. 

Основните рискове за развиване на радикален ислям у нас са маргинални групи, които на основата на финансова зависимост биха се насочили и поддали на радикализация. Това коментира председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев. 

Той обаче отказа да насочи повече фокуса нито към местата, в които са съсредоточени подобни групи, нито пък за източниците за финансирането.

Източник: Агенция "Фокус"