Изследователите: студената зима, въпреки глобалното затопляне не е изненадваща.

Настоящите дискусии относно промените през зимата са малко преувеличени, от гледна точка на изменението на климата, което проследяват учените. "Две поредни много студени зими трудно могат  да кажат нещо за климата", казва д-р Фридрих-Вилхелм Герстенграбе от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата (ПИК). Бихме могли и да се запитаме, а  дали десет сравнително меки зими са нормално явление? "

 

Последната зима беше и сред 20-те най-студените зими в последните 100 години. Студената зима, която започна в Германия и тази година не е в противоречие с глобалното затопляне на климата.

 

В Потсдам геолога д-р Райнхард Хютл изтъква, че последиците от глобалното затопляне са с големи регионални вариации. "Затова не е изненадващо, че сега вече е по-горещо в Аляска, а сме свидетели на една студена зима тук", заяви на Научния съвет на германската GeoForschungsZentrum (GFZ) в Потсдам, съобщи агенция ДПА. В областта има изследвания на няколко работни хипотези за това развитие на климата. Като пример той цитира различната слънчева активност, която все повече става определяща за промените в климата. "Мога да кажа, че това е една все още недостатъчно изследвана област"

 

Iceberg

 

Наскоро беше представена една от теориите за изключително студената зима в Европа, при увеличаване на глобалното затопляне: През зимата на 2005/2006 площта морски лед в източната част на Арктика беше сравнително малка. Тъмните на цвят открити площи на океана доведоха до затопляне на най-долния слой на въздуха. Това причини смущения във въздушния поток, който както показа и компютърна симулация, доведе студени зимни ветрове в Европа. "Това взаимодействие увеличи вероятността от възникването на изключително студената зима в Европа и Северна Азия", казват учените от ПИК.

 

Източник: dpa/tmn