Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис спечели президентските избори в Румъния, като изпревари премиера Виктор Понта на балотажа

След като преброи една трета от подадените бюлетини, Централното избирателно бюро обяви, че Йоханис е събрал близо 56% от гласовете, информира БНР

Понта призна поражението си още преди тези данни да бъдат огласени. Разликата от 12% е обратното на това, което прогнозираха повечето социологически агенции. 

Неочаквана бе и избирателната активност – 62% или с 10% повече, отколкото на първия тур, спечелен от Понта преди две седмици.

Снощи също пред няколко румънски посолства и консулства в Европа се проточиха опашки от емигранти, желаещи да гласуват. Полицията в Париж бе принудена да използва сълзотворен газ срещу хората, недоволни от нежеланието на правителството да осигури повече избирателни секции в чужбина.

Според "Франс прес" Йоханис е спечелил избирателите с обещанието да се пребори с корупцията, която засегна управляващите социалдемократи. Те обаче не възнамеряват да се оттеглят от изпълнителната власт – поне такава заявка даде лидерът им Виктор Понта.