Руска връзка според Стефан Гамизов и Яне Янев

Все още няма никава информация за изчезналия Петко Сертов, а липсата на информация извежда на преден план всякакви версии и конспирации. В сутрешните блокове тази сутрин Сертов беше основна тема.

Стефан Гамизов: "Сертов може да е бил принуден да стори нещо много лошо"

"Петко Сертов може да е бил принуден да напусне България или да направи нещо много лошо". Това заяви пред Нова телевизия енергийният експерт и бивш колега на изчезналия бивш шеф на ДАНС, Стефан Гамизов.

Гамизов сподели съмненията си за връзка между изчезването на Сертов и случващото се в страната ни в последно време. Той неколкократно изтъкна, че докато е бил в агенцията, Сертов открито е демонстрирал възхищението си към Франция и това е било забелязвано и силно ненавиждано от руската част на ДАНС в лицето на Цветлин Йовчев, Иван Драшков, Писанчев.

"С течение на времето катастрофата започна да се разразява. Срути се „Южен поток” - една от най-големите потенциални трагедии за българското общество, "Белене" се срути, предстои ни осъждане в арбитраж. Случиха се трагедиите в енергетиката, случи се трагедията с "Цанков камък". И най-накрая - НЕК се изправи пред реален фалит, който, ако се случи, може да се срути буквално цялата държава", предупреди експертът.

Гамизов заподозря още, че хора, директно свързани с Русия, правят опит да съборят това правителство през януари или февруари.

"Накрая, като събереш цялата тази картина, независимо какво се е случило със Сертов, става ясно, че изпадаме в една тотална дестабилизация. И всичко се върти около тази съдебна система, свързана със скандала от последните дни. Ако трябва да дестабилизирате едно общество, това е начинът, по който се прави - създавате хаос", подчерта Гамизов.

Ангел Божилов: "Да не изпадаме в спекулации"

Малко след него в Нова телевизия говори и Ангел Божилов, изпълнителен директор на "Обединени енергийни търговци", който е и настоящ работодател на изчезналия Петко Сертов. Той изрази мнението, че случилото се с бившия шеф на ДАНС не е от битов характер.

Божилов заяви, че пред него Сертов не е споменавал да има отправени заплахи за живота му.

"Той беше изключително балансиран човек, спокоен, професионалист, който добре балансираше поведението си. Възможно е, ако е имал проблеми в личен план, ние да не сме усетили", коментира Божилов, призовавайки все пак да не се изпада в спекулации.

По думите на Божилов Сертов е бил в офиса на фирмата в петък преди да изчезне. „Той е разговарял с негов колега. Поведението му е било в рамките на нормалното. Колегите не са забелязали извънредно поведение, дори е казал, че има друга среща след това. Това се е случило между 9 и 11 часа”, каза той.

"Надявам се този тревожен случай да приключи с позитивна развръзка", заяви още Божилов.

Яне Янев: Случилото се с "Южен поток" не е случайно

Междувременно пред Би Ти Ви лидерът на партията "Ред, Законност и Справедливост" Яне Янев коментира възможните причини за изчезването на Сертов.

Той се усъмни в адекватността на някои от действията на полицията, която е започнала издирване по-малко от 12 часа след изчезването, когато, за да бъде обявен за издирване човек, трябва да са минали 72 часа от изчезването му.

Лидерът на РЗС определи Сертов като добър професионалист, който "имаше компетентност да прави анализи, които малко хора могат да правят в България".

Според Янев са се натрупали твърде много случайности, като освен изчезването на бившия шеф на ДАНС, той коментира и инцидента около кандидата за шеф на ВКС Лозан Панов, който на 9 декември сутринта беше блъснат от автомобил в района на Южния парк.

"Случайно ли е, че той е блъснат, закаран в "Пирогов" от лице от руски произход, а се твърди, че няма свидетел? Случайно ли е, че Лозанов е настанен в стая с пребития съдебен помощник, който, щом идва в съзнание, разказва как са го пребили с чукове до смърт? В момента, в който започва да мисли, Панов казва, че нищо не си спомня с пътния инцидент. Това не е случаен пътен инцидент. Панов беше кандидат с огромен шанс да бъде избран за председател на ВКС, съдия №1. Той имаше подкрепата на главния прокурор, мнозинството във ВСС, но се отказва след този инцидент. Човекът се отказва, защото е уплашен", каза Янев.

Според него поредицата от инциденти, включително изчезването на Сертов, целят "да се създаде паника и убеждението, че правителството не е в състояние да овладее тези процеси".

"Няма нищо по-важно за България сега от стабилност. В противен случай няма да има еврофондове и инвеститори. Тези сценарии се реализират с помощта на външна резидентура, която няма интерес България да е стабилна. Случилото се с "Южен поток" не е случайно", каза още Янев.