Бившият премиер и финансов министър коментира ситуацията в южната ни съседка и очертава песимистичния и оптимистичния вариант за разрешаването й

Иван Костов, при чийто кабинет в България беше въведен паричният съвет - т.нар. "валутен борд", прогнозира пред БНТ, че в Атина се приближават бързо и към политическа криза.

Понастоящем експремиерът и бивш финансов министър ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет. Ето и по-подробния му коментар за ситуацията в Гърция:

"Министър-председателят Ципрас убеждаваше гръцките избиратели, че веднага след като кажат "Не", кредиторите ще направят по-добри и по-справедливи предложения към Гърция.

Сега се разбира, че Гърция трябва да направи предложения, защото тя е напуснала преговорите и всички ще очакват да чуят от Ципрас къде той смята, че трябва да му бъдат направени нови отстъпки или как вижда той споразумението.

Виж още: Европа дава последен шанс на Гърция

Трябва да се изясни същината на гръцкия проблем. Той не е в размера на дълга, както мнозина мислят и както го анализират. Проблемът е в следното - че

Гърция продължава да задлъжнява непрекъснато

Т.е., тя формира нови дългове. Дори да се намали гръцкият дълг, страната ще продължи да го увеличава, защото в момента тя е с много значителен първичен дефицит и ще завърши така годината. Което означава, че бюджетът е пред фалит, защото не може да финансира разходите, предвидени в него. Трябва да бъде финансиран отвън - т.е. с други кредити. И това е големият проблем на Гърция.

Важният въпрос е готови ли са кредиторите да продължат да кредитират гръцкия дефицит и в бъдеще, защото след това, което се е случило, и прекратяването на обслужването на задълженията към МВФ и към Централната банка, е ясно, че Гърция не може да се върне (поне в следващите 15 години) на пазарите на суверенните дългове. Т.е., тя трябва да бъде, така да се каже, подкрепяна и подпомагана от официалните институции. И въпросът е те дали ще бъдат съгласни да го правят.

Моите прогнози са, че еврогрупата ще бъде готова да отиде на тези максимални компромиси, които смята за безопасни за себе си. За да се разбере какво е заложено от другата страна, трябва да е ясно, че

в Германия съпротивата срещу по-нататъшни отстъпки на Гърция

от каквото и да е естество е огромна. Ако сега се проведе референдум в Германия с въпрос: "Готови ли сте да подкрепяте Гърция или да приемете нейния сценарий за излизане от тази ситуация, в която се намира страната?", отговорът ще бъде почти 100% "Не". Т.е., г-жа Меркел трябва да направи огромни компромиси, включително да пожертва и собствената си политическа кариера.

Оптимистичният сценарий: Ципрас отива, подписва споразумението в този му вид и получава допълнителна подкрепа, за да може да се справи с тези проблеми, които породиха референдума и прекъсването на преговорите - но изпълнява програмата на икономии и ще трябва да я представи на избирателите като максимума, който е могъл да постигне.

Песимистичният сценарий е той да не може да отвори банките, да не може да започнат разплащанията и кредитирането - и тогава вече ситуацията става изключително тежка за Гърция, защото кризата, в която ще изпадне страната, ще бъде много тежка.

Целият проблем, който не изчислиха в Атина, е времето

Те не взеха предвид, че това време няма да им стигне сега, за да излязат на позиция за споразумяване, защото банките трябва да бъдат отворени. А с какво ще бъдат отворени е неясно. Т.е., споразумението трябва да се подпише, както казваше Варуфакис, в следващите 48 часа, но те изтичат. Всъщност те вече изтекоха.

Ако гърците смятат, че ситуацията им е тежка, при положение че разсроченият и с много ниски лихви техен дълг изисква 6,8% от бюджета на правителството, трябва да помислят как се е справила България през 1997-98 г., когато делът на лихвените разходи в бюджета беше 42%.

Въобще не може да става и сравнение. Тежестта на нашите проблеми беше колосална в сравнение с това, което имат те. Но те и това не могат да приемат.

Нашата прогноза е, че Гърция се доближава до политическа криза, много бързо. Това може да се каже вече с много висока степен на достоверност.

Нова криза, която ще завърши с нови предсрочни парламентарни избори

Това е третият сценарий, който ние мислим, че ще последва, а през това време ситуацията в страната ще става все по-тежка и по-тежка."

Виж още: Стоян Александров: Без споразумение сега Гърция може да повтори нашия сценарий

Източник: БНТ