Някога замисляли ли сте се откъде произлиза дамската чанта като аксесоар? Разказват ни от Bag.bg

Едва ли има жена, която да не притежава дамска чанта. Идеята е повече от ясна - това приспособление позволява практично разнасяне на голямо количество неща, всекидневно необходими на нежния пол. Но откъде идва тази мания по чантата, моделите, колекциите, дизайнерските изпълнения?

Преди доста време жените са използвали малки кожени изделия, за да разнасят със себе си монети, тъй като се търгувало главно с тях. Интересното е, че и мъжете са носели такива малки чантички. По онова време младите жени са били задължавани да изучават бродерия, тъй като тя се е смятала за едно от нужните качества, които трябва да се придобият преди женитба.

Това довело до развитието на бродирането като изкуство, а тъй като било един вид задължително, повечето жени са го умеели и развивали, вследствие на което всяко следващо поколение е било способно да създава изключително красиви изделия. Разбира се, като съчетаем факта, че жените са носели малки чантички с цел съхранение на монети, и това, че са умеели да бродират изключително добре, повече от ясно е, че всяка жена е била способна да си създаде уникална и красива чантичка.

По-късно, с развитието на тази тенденция, жените започнали да изпитват нужда от чантички, които да не са толкова груби, а по-скоро да допълват елегантната им всекидневна визия. В родината на модата Франция се появили и първите такива елегантни чантички, които вече започнали да се наричат дамски чанти, понеже се различавали много от грубите мъжки чанти. Тенденцията си останала стриктно женска, докато мъжете се обърнали към джобовете в панталоните, портфейлите и други подобни.

Истинския бум на дамската чанта се зародил през индустриалната революция. Тогава започнали да се строят първите железопътни линии, появили се първите влакови композиции - и първите жп връзки между градовете. Родината на тази революция е, както всички знаем, Англия.

С появявата на този изключително съвременен метод за придвижване се появила и нуждата от аксесоар, който да събира най-съществените потребности на една жена, когато пътува. По подразбиране, този аксесоар трбявало да бъде практичен, но същевременно красив и елегантен.

С тази нужда започват да се раждат чантите, каквито ги познаваме и днес. Началото на вълната дал британският индустриалец Самюел Паркинсън. Той забелязал, че чантичката на жена му е твърде малка, за да събере нужните й вещи, заради което поръчал специална колекция от кожени чанти за жена си. Поръчката била изпълнена от H.J. Cave, една от най-успешните за времето си фирми за кожени изделия. Така се зародила първата колекция от луксозни дамски чанти в Баг.бг.

Ако желаете и вие да се сдобиете с такава, прескочете на адрес Bag.bg, където ще намерите различни разновидности и качество - естествено, на примамливо достъпни цени.