ЕЦБ взе важно решение: за отмяна на банкнотата от 500 евро. Макар че повечето от нас никога не са държали в ръцете си такава банкнота, това решение би трябвало да ни вълнува, отбелязва "Дойче веле" и пояснява защо

Лилавата банкнота от 500 евро няма добър имидж. Смята се, че именно тя често се ползва от престъпници, терористи и перачи на пари. Сумата от 1 млн. евро например се побира в куфарче с размерите на лаптоп, докато същата сума в банкноти по 50 евро би заела огромен сак, който ще тежи около 25 кг.

Още в средата на април Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви намеренията си да поведе по-решителна борба срещу организираната престъпност и прането на пари, вкл. и чрез отмяна на банкнотата с най-високата досега номинална стойност. 

Далеч не всички експерти в Европа споделят позицията на ЕЦБ. Свободата си отива стъпка по стъпка, коментира Карл-Лудвиг Тиле, член на Управителния съвет на германската Бундесбанк.

"Не съм чувал в страните, където има ограничение за плащанията в брой - като например Франция и Италия, престъпността да е по-ниска, отколкото в останалите държави. Съмнително е дали терористите и другите престъпници ще се откажат от своите намерения само защото я няма банкнотата от 500 евро", казва Тиле.

Началото на края?

Фридрих Шнайдер, експерт по проблемите на сенчестата икономика от университета в Линц, Австрия, твърди на свой ред, че прането на пари отдавна вече се извършва не чрез пари в брой, а чрез финансови сделки в интернет и с помощта на фирми - пощенски кутии. Така че използването на пари в брой де факто вече не играе никаква роля.

Шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман е на същото мнение, а въпросът, който задава, звучи реторично: "Вярвате ли наистина, че ако я няма банкнотата от 500 евро, няма да има и престъпления?".

Вайдман се опасява, че отказът от тази банкнота ще разклати доверието в общата валута, а европейските граждани ще останат навярно с впечатлението, че постепенно им се налага отказ от всички пари в брой. Тези подозрения вероятно не са неоснователни.

Мнозина експерти смятат, че това е началото на края на плащанията в брой. И ако действително се стигне дотам, ще имаме т.нар. "прозрачен потребител", над когото държавата ще има пълен контрол. След като може да проследи всяко негово плащане с карта, тя ще познава навиците, предпочитанията и желанията му - при това по-добре от собствените му роднини.

В този смисъл ограничаването или дори отмяната на плащанията в брой представлява удар срещу свободата на гражданите. Затова Бундесбанк винаги е пледирала хората да имат правото сами да решават как да плащат в магазините - в брой или по банков път.

От полза за банките

Отмяната на парите в брой би била от полза основно за банките, тъй като те ще контролират всяко движение на капитали. Днес е друго: ако човек няма доверие на банките, може да държи парите си вкъщи под дюшека, макар че това едва ли е особено разумно. Така например в разгара на европейската финансова криза много хора изтеглиха спестяванията си от банките, тъй като се опасяваха от евентуални фалити.

Отмяната на банкнотата от 500 евро повдига и редица практически въпроси. Например: как ще изтеглят от обращение въпросните банкноти - наведнъж или постепенно? Знае се само, че наличните в момента 600 млн. банкноти от по 500 евро ще трябва да се подменят, а това означава, че ще се наложи да се печатат нови пари. От в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" са изчислили, че това ще струва над 500 млн. евро.

Общественото мнение в Германия е категорично срещу отмяната на банкнотата от 500 евро. Актуално допитване на университета в Нюрнберг сочи, че 80% от анкетираните са против тази мярка. И накрая един любопитен факт: германската марка, която си отиде в края на 2001 г., е жива и до днес - под дюшеци и из чекмеджета по цял свят дремят близо 13 млрд. марки, заключава Българската редакция на "Дойче веле".

Върху лицето на евробанкнотите са изобразени врати и прозорци, които символизират европейския дух на отвореност и сътрудничество, а мостовете на гърба - общуването между жителите на Стария континент и останалия свят

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"