Промени в Закона за чужденците в България предвиждат намаляване с шест пъти на стойността на необходимата недвижима собственост за предоставяне на такъв статут

Редица облекчения за чужденците, които искат да получат статут на продължително пребиваващи у нас, след като Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност прие на първо четене промени в Закона за чужденците в България. 

На желаещите чрез покупка на имот да вземат статут скоро ще им се налага да вадят шест пъти по-малка сума, отколкото им трябва в момента. Досега те трябваше да притежават имот на стойност поне 600 хил. лв., за да може държавата да им признае статут на продължително пребиваващи у нас. Промените в закона предвиждат стойността на необходимата им недвижима собственост да падне 6 пъти - на 100 хил. лв, съобщава в. "Сега". 

Предложението е на Министерския съвет и бе подкрепено от представители на Дирекция "Миграция" в МВР. Те обосноваха необходимостта от промяната с по-лесното уреждане на статута на многобройните граждани от ОНД с имоти по Черноморието. Това са хора, които прекарват голяма част от времето си във Варна, Бургас и градовете около тях, мотивираха се от Дирекция "Миграция". Хората инвестирали в България и ежедневно подкрепяли икономиката ни, допълниха оттам. 

Виж още: Кои са "НеБългарите"?

Чужденците, които имат статут на продължително пребиваващи у нас, имат всички права и задължения на българските граждани с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство. Те могат да бъдат наемани от български работодатели, да получават осигуровки.

Предложението бе прието с гласовете на всички присъстващи групи. ДПС и "Атака" нямаха представители, а единствено БСП се въздържа. 

Според депутата от левицата Красимир Янков подобно драстично сваляне на прага за инвестиция в имот може да промени сериозно профила на чужденците в курортните зони и да вкара в България хора от рискови държави. Аргументът му обаче не бе взет под внимание от останалите партии. 

В аконовата промяна фигурира се казва още, че чужденците със статут на дългосрочно пребиваващи, които имат бизнес в България, трябва да откриват най-малко 10 работни места на пълно работно време за българи. В момента изискването е пак за толкова, но без да се уточнява видът на заетостта. 

Виж още: Гърците, които предпочитат България

Промените предвиждат още българско физическо или юридическо лице, което предостави подслон на чужденец, да уведомява МВР или общинските служби в срок от три дни вместо досегашните пет дни. Министерският съвет предлага и изцяло нов параграф, който урежда статута за престой в страната на чужденци без гражданство. Според един от текстовете статут ще се отказва на хора, които умишлено не декларират гражданството си, за да го получат.

Освен чрез закона за чужденците чужди граждани могат да се сдобиват с документи за престой в страната и по реда на Закона за българското гражданство. Той позволява чужденец да получи наш паспорт, ако вече има статут на постоянно пребиваващ, и вложи най-малко един милион лева в капитала на родна фирма или пък увеличи инвестициите си в България до поне два милиона лева. 

Източник: в. "Сега"