Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е обявен за всички области в страната за 6 февруари

За Област Смолян е обявен оранжев код за особено опасни метеорологични явления. Там се очакват обилни валежи от дъжд, информира Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Силен вятър и снеговалеж с възможности за образуване на поледици се очакват за областите:

 Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Силистра.

Силен вятър се очаква в областите Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково.

Силен вятър и валежи от дъжд се очакват и в Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, София град и област, Перник.

Максималните температури ще са в широки граници -

от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони.

През нощта срещу събота валежи от дъжд ще има вече и в Източна България, като в по-голямата част от Северна България и по-високите западни полета ще вали сняг и ще има условия за снежни виелици и навявания.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно със силен и бурен източен вятър. Валежи ще има чак през нощта срещу събота. Максимални температури 6-8°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морета сутринта ще бъде около 3 бала, но през деня ще се усилва и вечерта ще е 4-5 бала.

Над планините ще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България от с валежи от сняг, под около 1400 метра и в Родопите от дъжд и сняг

Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5°, на 2000 метра около 1°.

В събота сняг ще продължи да вали главно в Северна България, но и там валежите от запад ще отслабват и ще спират. В повечето места минималните температури ще са между минус 3° и 2°, максималните - между 2° и 7°.

В неделя ще остане предимно облачно, почти без валежи. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще се понижат още.

През нощта срещу понеделник отново ще завали сняг и в понеделник ще превалява. От север ще нахлува нова порция студен въздух.