Около 500 протестиращи блокираха движението на бул. „Христо Ботев” в столицата

Поради конституирането на 43-тото Народно събрание и избирането на депутата Александър Методиев (Бат' Сали) за народен представител от 10 МИР, граждани от Дупница и Кюстендил, които протестират от около 2 седмици, днес дойдоха в София, предаде репортер на Novini.bg. 

Казустът "Бат' Сали"

Над 250 души шестваха от площад "Македония" до централата на ДПС, като скандираха "Долу ДПС". 

Протестиращите развяват българското знаме, като част от лозунги им са: "Бат’Сали ни тури и Кюстендилския мир разтури"; "Кюстендил казва не"; "Не искаме Бат’Сали и протестираме"; "Мая, ти ни лъжеш най-добре"; "Не на Бат' Сали...! Не на подмяната!". 

На протеста присъства кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил. 

Kметът на Кюстендил

Нима гласовете ни са незаконни, нима някой е избрал този човек? Това каза пред журналисти Петър Паунов, кмет на община Кюстендил по време на протест.

Петър Паунов заяви, че още преди три дни в подписка срещу депутата от ДПС Александър Методиев са се включили над 40 000 души. По думите му подписката ще бъде внесена в парламента, както и искането за промяна на изборния кодекс. 

"Това не е подкрепа само за нас, а за всички български граждани. Молим ви отново, оттеглете този човек", посочи още Паунов.

ДПС

За около няколко минути протестиращите обсадиха централата на Движението за права и свободи, след което се пренесоха пред сградата на Народното събрание. Именно там в 14 ч. ще се проведе първото заседание на новия парламент. То ще бъде открито от най-възрастния народен представител - Стефан Данаилов. 

Протест срещу Бат' Сали имаше и в Дупница. Той започна в 12 часа от площад "Демокрация" и стигна до главния път Е-79. 

Протести и срещу Ана Баракова

Припомняме, за днес бе планиран и още един протест. Поддръжници на Николай Бареков ще се опитат да препречат пътя на Ана Баракова към пленарната зала. Същата бе избрана с преференция от "България без цензура", но не склони да се откаже от депутатското си място, въпреки че от партията признаха избора й за грешка и я призоваха за това.