ДПС няма основание да оттегли обявения за депутат Александър Методиев – Бат' Сали, стана ясно след срещата в Кюстендил между Лютви Местан и кметовете на Кюстендил и Дупница

 Местан коментира разговорите така:

"Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха тази аномалия. Ние бяхме жертва на този нов ИК още през 2013-а в Хасково. 

Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил. В Силистра БСП с 8011 гласа има нула мандата, докато "Атака" с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа."

Виж още: Кюстендил: Не искаме ДПС да ни управлява, не искаме Турция да ни ръководи

Кюстендилци протестираха с искане ДПС да отзове новоизбрания депутат Александър Методиев, избран с 864 гласа. Гражданите са категорични, че ще организират протест пред Народното събрание, ако ДПС не оттегли от депутатското място Бат' Сали.

В края на миналата седмица общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от Кюстендилския район и избирането на Александър Методиев за депутат от 10-и МИР.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов призова избраните депутати от този район да не полагат клетва в 43-тия парламент.

Решението на подобни изборни аномалии трябва да бъде намерено в пленарна зала, каза Лютви Местан, като призова за незабавна промяна в Изборния кодекс.