Според министъра на туризма нарушенията по плажовете действат негативно на целия туристически бранш у нас

И тази година се наблюдава тенденцията за 20-процентен спад на руските туристи по българското Черноморие. Това стана ясно от изказване на ресорния министър Николина Ангелкова.

Нарушенията по плажовете се отразяват негативно на туризма и затова се взимат мерки не само за този сезон, но и за следващия, коментира Ангелкова.

По нейни думи обиколките на служители на министерството по Черноморието продължават, като засега от бизнеса отчели юли и август като много добри за туризма. 

"Да се надяваме, че и септември ще бъде добър, така че да компенсира юни, който беше изключително слаб месец по отношение на лятото", каза Ангеликова.

Данните показват обаче, че тенденцията от 20% спад на руските туристи обаче се запазва

Виж още: Защо руснаците (и не само те) няма да дойдат в България

"Независимо от това, че почти навсякъде се чува руска реч, липсват тези туристи, които навремето са идвали, изпращани от държавни предприятия или за детски лагери. Така че това като тенденция се запазва към момента", коментира тя.

По думите на Ангелкова нарушенията по плажовете няма как да не се отразяват негативно на сферата.

"Такива нарушения не бива да се допускат, както и замърсявания. Трябва да се предприемат всички необходими действия от отговорните - общините и тези, които стопанисват плажовете, за да не се допуска това и да се проваля сезонът", заяви министърът. 

Виж още: С кого да заменим руските туристи?

Тя допълни, че затвореният плаж на Лозенец ще бъде отворен, когато се докаже, че водата става за къпане.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: "Дарик"